Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

McRágalom

Két Dávid diadalmaskodott Góliát felett.
Év: 
2005
Szám: 
Tavasz

A McDonald’s rágalmazási pert nyert két környezetvédõ ellen. Az Európai Emberi Jogi Bíróság ítélete: az eljárás tisztességtelen, mert nem kaptak jogsegélyt, miközben a cég milliókat költött ügyvédekre.

Dave Morris postás és Helen Steel munkanélküli kertész 1985-ben tüntetett egy londoni McDonald’s elõtt. Röpiratot osztogattak, amelyben az állt, hogy a hamburger egészségtelen, és az étteremlánc felelõs a szegénységért, sõt az erdõk pusztulásáért. 1997-ben ítélték el õket 60 ezer font pénzbüntetésre, amit fellebbezés után 40 ezer fontra mérsékeltek.
A “McLibel I”-nek nevezett per 26 hónapig tartott, csak a záróbeszédek nyolc hetet vettek igénybe. Ez volt az angol jogtörténet leghosszabb, legtöbb tárgyalási napot igénylõ pere. a McDonald’s a becslések szerint 10 millió fontot költött az ügyre, fõként sztárügyvédek tiszteletdíjára. a vádlottak maguk védekeztek, mert nem tudtak ügyvédet fogadni. Csak alkalmilag segített nekik pár önkéntes jogász. Kiadásaik így is 40 ezer fontra rúgtak.
Az Európai Emberi Jogi Bíróság elõtt folyó McLibel II szintén eltartott vagy négy és fél évig. Február 15-én hoztak ítéletet. Az Egyesült Királyság kormányának a perköltségeken felül összesen 35 ezer euró kártérítést kell fizetnie Morrisnak és Steelnek.
Két Dávid diadalmaskodott Góliát felett. De nem egy-két kõdobással, hanem húsz évig tartó küzdelemben. Nem újságírói túlzás tehát, hogy az angol sajtó hõskölteménybe illõnek nevezi a jogi háborút. Bár az egyik lap inkább a komikus eposz mûfajába sorolja.

A  NOL  Metazin nyomán
http://www.nol.hu/alternativ/cikk/353199/