Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Öko-kuckó Pécsett

Év: 
2005
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Ujvári Viola

A gyógynövényeket könnyen felismerem, és azt is meg tudom mondani, hogy mennyi idő alatt bomlik le a papír. A titokzsáknál már bajban vagyok, sehogyan sem tudom kitalálni, hogy mi az az ismeretlen és természetes anyag, ami ilyen kísértetiesen hasonlít a műanyaghoz. Kicsit elsápadok, amikor fény derül rá, hogy egy sikló levedlett bőrét simogatom, gyorsan az energiás pulthoz váltok, ami eszeveszetten sípol, ha túl sok háztartási eszközt kapcsolok be egyszerre. a kukás-csoport képével a nyakamban nyomkodom a gombokat, miközben villog, sípol és forog minden a pécsi Zöld-Híd Alapítvány Öko-Kuckójában.

Az emberi tevékenység által okozott környezeti problémák napról napra rontják a Földi élet megmaradásának, regenerálódásának esélyeit. A „fejlett világ” életmódja, termelési folyamatai, fogyasztói szokásaink, és a népességrobbanással együtt növekvő szükségleteink megváltoztatták bolygónk természetes állapotát. A Zöld-Híd Alapítvány közel egy éves előkészítés után tavaly ősszel nyitotta meg interaktív környezetvédelmi oktatótermét. Az oktatóterem célja a környezetünket érintő egyéni felelősségünk tudatosítása, és a városi élet környezetvédelmi problémáinak ismertetése. Mindezt a Föld, a víz- és energiahasználat, vásárlás, valamint a hulladékkezelés játékos bemutatásával minden korosztály számára érthetővé teszik. A játékon alapuló részvétel hozzájárulhat a környezettudatos életforma alakulásához, akár általános iskolás gyerekekről, akár kíváncsi, játékos kedvű, vagy éppen a környezetért aggódó felnőttekről van szó.
Az oktatóteremben készíthetünk ökológiai lábnyomot, vagy megfigyelhetjük a víz útját, szagolgathatunk gyógynövényeket, láthatjuk, hogy napenergiával is mehet a játékrepülő. Kiderül, hogy mit írnak a környezetbarát termékekre, mi használható, hasznosítható újra, mit jelent a megelőzés és a szelektív gyűjtés. a gyerekek óriási társasjátékon mérhetik össze tudásukat az őket körülvevő világról, és műhelyfoglalkozásokon ismerkedhetnek meg a természet patikájával, a hagyományokkal, a víz és energiatakarékossággal, az egészséges ételekkel. Mindezt úgy, hogy egyszerűen csak játszanak, bábokkal, termésekkel, papírral, vagy tésztát gyúrnak, szélharangot, ékszert gyártanak. Hiszen azt tanulják meg, amit maguk tesznek, tapasztalnak. Hogy egyszer majd a valóságban is megéljék.