Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Daru-szövés

Év: 
2005
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Kovács Kata

Japánban nagy divatja van a papírhajtogatásnak, az origaminak. Darunk is egy ilyen távol-keleti papírból szövött dísz, de elkészíthetjük szalmából, illetve bármilyen hosszú szálú fűből, vagy gyékényből, kákából is.

Papír
Ajándékokról lementett vastagabb csomagolópapírral dolgozhatsz, aminek tartása van, hogy ne konyuljon le a madár szárnya. Használhatsz már telerajzolt rajzlapot is, ha megújítottad egy kis vízfestékkel, temperával. Az alábbi módon futtathatod meg élénk színű festékekkel: néhány széles ecsetvonással fesd be áta-botában a rajzlapot, gyűrd össze, folyóvíz alatt gyűrkéld, nyomkodd, hogy a festék jól szétfolyhasson a lapon, majd simítsd ki, s várd meg, míg megszárad. Most már használhatod. Kezdjél 2 darab 2 cm széles legalább 30 cm hosszú papírcsíkkal, majd a további darvaknál bonyolíthatod. Fél centi többszöröse legyen a szélesség, ez adja meg a szövés számát (2 cm = 4 csík). a hossz pedig a madár farka hosszát növeli.

Szalma
Gyűjtés: aratás előtt 1-2 héttel (viaszérett állapotban) érdemes sarlóval vágni 1-2 marokkal, de előtte kérj engedélyt a tulajdonostól. Viaszérett: amikor a szembe belenyomva a körmödet, még puha, de már nem folyik. Tisztítás: a bogoknál (szárcsomó) késsel elvágod, úgy, hogy egyben lehúzod a levéltokot is a szálról. Legelőször a legfelső bogot vágd le, utána a következőt. Ha hosszabb a szalmaszál, három bogot is levághatsz egy szálról. a tisztított szalmaszálakat egy rakásba rakd, és amikor annyi összegyűlt, mint amennyit két markod közé össze tudsz fogni, azt összekötheted. Ezt nevezzük zsúpnak. Tárolás: megszárítva egy papírdobozban, vagy összekötve és fellógatva tárolhatod. Használat előtt válogasd ki a megfelelő szalmaszálakat, s meleg vízben áztasd. Ha megroppantva a szálat már nem törik, hanem puha, akkor használhatod.


Gyékény
A gyékény állóvizekben, korhadó, tőzeges mocsárban virul. Mindenütt megél, ahol az év nagyobbik felében víz áll.  a folyóvizet nem kedveli. Egyik helyről a másikra buzogányából kirepülő pihéivel települ át. Gyűjtés: augusztus 20-a után érdemes vágni körülbelül 1 hónapig. a botikát tartalmazó gyékény a kangyékény, annak a bele, levele keményebb, nem használható. a mellette található leveles elemeket érdemes kivágni. a gyékény több levélből áll. a két legszélső merevebb, törékenyebb. Ennek neve rosszhaj. Ez alatt befele haladva egyre puhábbak, erősebbek a szálak. Legbelül van a kerek bél. Ezzel a legkönnyebb dolgozni. Így kell szétszedni a gyékényt: minden levélnek a szélén erős, vékony hártya, ún. „selyem” van. Ezzel tapadnak össze a levelek. Keressétek meg a körmötökkel. Ha megvan, dugjátok az ujjatokat a felemelt levél alá, és húzzátok végig a farok felé. Egy levél levált. Így eljuttok a bélig. Ez arról ismerhető fel, hogy színe-fonákja egy. Minden levélnek vagy szálnak az a része használható, amely rugalmas. Felfelé húzva rajta az ujjatokat, ezt megérzitek. Ahol kemény, az már a farok, ezt vágjátok le. Ha később szeretnél vele foglalkozni – hasonlóképp a szalmánál is –, érdemes száradás után pucolni, száraz állapotban könnyebben elválnak a levelek. a kidobandó felső leveleket tárolás előtt érdemes a komposztra rakni. Tárolás: szárítás után száraz helyen állítva tárolhatod. Használat előtt zuhanyozd le, várj, amíg megszívja magát vízzel, s ha már nem törik, dolgozhatsz vele. Ez általában két-három óra is lehet.

További kellékek, nyersanyagok
-    Papírcsíkok, 5-7 szalmaszál ill. gyékénybél ingerencia szerint – fontos, az egyforma átmérő
-    Olló
-    Rafia a szalma ill. gyékénymadárhoz
-    Egy hengeres segédeszköz, aminek segítségével könnyebben kialakítod a daru hasát. Ez lehet egy fakanál, egy kalapács nyele.

Daruszövés
Végy 2 db 2 cm széles papírcsíkot, hosszában vágd fel négy részre úgy, hogy a végein hagyj épen 8 cm-t. Ez a rész lesz a madár szárnya. a szövést az ábrákon látható módon végezd. a hát beszövése után helyezd egy nyélre a művet, s sződd be a daru hasát. Majd a szárnyak alatt a szálakat vezesd át a nyakhoz, illetve farokhoz a madár testébe. a fejét csomózd meg. a csőrét vágd ferdén a kívánt méretre. a farka végét egy késsel kunkorítsd be. Majd szeld 4 felé a szárnyakat.
A szalma, illetve gyékény szálakat hímeléssel foghatod össze. Oszd kétfelé és rakd egymás mellé a szálakat – gyékénynél a tövükkel, szalmánál a tetejével. a végétől két ujjnyira akassz a legfelső szálra egy félbehajtott rafia szálat, s nyolcas alakban kerülgesd a szálakat, a végén csomózd össze. Jöhet a szövés. a csőrét fond be két részre, a farkát hímeld össze a megfelelő hosszúság levágása után.