Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A koordináló szervezetek licenszdíjai

Év: 
2004
Szám: 
Tél
Szerző: 
Privigyei Csaba

A HuMuSz munkatársai részt vesznek a csomagolóanyag visszagyûjtést és hasznosítást végzõ koordináló szervezetek Tanácsadó Testületeinek (TT) munkájában megalakulásuk óta. Ezen testületek tesznek javaslatot a koordináló szervezetek számára pl. a licencdíjak megállapítása ügyében. Az Öko-Pannon Kht. viselt dolgairól, valamint a TT-ben az évek során lezajlott tragikomikus eseményekrõl folyamatosan beszámoltunk (lásd pl. KukaBúvár, 2002 téli szám). Az eltelt évek alatt egyetlen alkalommal sem sikerült a TT-ben konszenzusos döntést hozni a licencdíjak mértékérõl. A hasonló céllal létrejött Öko-Pack Kht. TT-ében ennél lényegesen jobb a helyzet.

Emlékeztetõül néhány gondolat a KukaBúvár 2002. téli számából: „A mûködés megkezdése érdekében ismételt szavazáson egyöntetûen támogatták a papírtartalmú társított csomagolások licencdíjának megemelését az eredetileg tervezett 11 Ft/kg mértékrõl 16 Ft/kg-ra.” Ezek után az Öko-Pannon Kht. mégis 11 Ft/kg-ban állapította meg azt. A 2004-es licendíjak esetében az elõterjesztésben szereplõ adatok a 2003-as (befejezetlen) évre vonatkoztak, a számítások is ennek alapján történtek. Az elõterjesztõ így a 2003-as licencdíjak változatlan továbbvitele mellett foglalt állást, hogy azok majd korrigálhatók lehetnek 2004 második félévében. Ezzel a javaslattal kapcsolatban a civil, az önkormányzati, hasznosítói és forgalmazói oldal is megfogalmazta a maga aggályait (változnak az adózási szabályok, növekszik a hasznosítási kötelezettség, infláció), így olyan kompromisszumos megoldás kezdett körvonalazódni, hogy az elõterjesztett 3 féle mértékû licencdíjból a 2003-asnál kicsit magasabb valósuljon meg. A civil oldal álláspontja az volt, hogy a rendelkezésre álló információ elégtelensége és a különbözõ érdekcsoportok gyökeresen eltérõ álláspontja miatt külön ülés tárgyalja a licencdíjak mértékét, megfelelõ elõkészítés után. A HuMuSz kitartott azon véleménye mellett is, hogy a Tetra-dobozok díjtételét az egyéb társított csomagolóanyagok licencdíjához kell igazítani, ugyanakkor az is világos volt számunkra, hogy a Tetra Pak csomagolóanyagok piaci helyzetének folyamatos javítása a cél, mással nem volt indolkolható ez a díjmegállapítási stratégia. Ezt a javaslatot nem fogadták el, de az elõterjesztések egyike sem kapta meg szükséges 86%-os többséget, azaz a TT nem tudott állást foglalni a kérdésben, és a licencdíjak megállapítását a Kht. hatáskörébe utalta...

Az Öko-Pannon Kht-hoz hasonló céllal létrejött Öko-Pack Kht. 2003 június közepén alakult meg, a szerzõdéskötéseket szeptemberben kezdték el, így a kötelezetti körük 2003 december 31-ig a százat sem érte el. Az Öko-Pack Kht. licencdíjait az Öko-Pannon Kht. által megállapított licencdíjakkal összhangban állapította meg az idei évre. A Tanácsadó Testület ülésén ez esetben is hangoztattuk azon álláspontunkat, hogy a társított csomagolóanyagok licendíja alacsony, és javasoljuk annak jelentõs megemelését, tekintettel arra, hogy ismereteink szerint az anyag hasznosítása gazdaságtalan és jelentõs környezeti terhelést okoz. Érvelésünket Hartay Mihály, az Öko-Pack ügyvezetõje elfogadta, a TT azonban mégsem szavazta meg javaslatunkat.

A 2005. évi díjtételek megállapításához elõször az Öko-Pannon Kht. hívta össze a Tanácsadó Testületet. A Testület ez alkalommal sem tudott döntést hozni a díjtételekrõl, és ezúttal is a Tetra-téglák voltak a vita középpontjában. Kellemes meglepetésünkre azt tapasztalhattuk, hogy egyre több TT-tag (így egyre több érdekcsoport) kifogásolta, hogy az „az italcsomagoló kartonoknál a hasznosítási díjmérték a hasznosítás költségeihez képest rendkívûl alacsony”...Ehhez képest újfent a „falra hányt borsó” esetével kellett szembesülnünk: a Kht. honlapján szereplõ díjtételek újfent a társított csomagolóanyagot kibocsátó ipari lobby érdekeit tükrözik. Van, aki ezen még csodálkozik?

Azonban a szakmán belül is egyre vegyesebb megítélés alá esik ez a csomagolóanyag. Hiszen egyértelmû üzenet, ha az egyik legnagyobb papírhulladék-feldolgozó képviselõje kijelenti, hogy õk „szennyezõnek” tekintik ezt az anyagot, és eszükbe sincs a „hasznosításával” foglalkozni, mert gazdaságtalan! Az Öko-Pack Kht. november elején összehívott Tanácsadó Testülete elé pedig olyan elõterjesztés került, amely a „társított italos dobozok” licencdíját a csomagolóanyagok közül a legmagasabbra, 20,7 Ft/kg-ra emelte (ugyanez a tétel az Öko-Pannonnál 14.2 Ft/kg)! Hartay Mihály ügyvezetõ elmondta, hogy a zöld oldal képviselõinek tavalyi javaslatát támogatva határozták meg a díjakat, amelyeket a TT egyhangúlag fogadott el.