Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Termékdíj? Licenszdíj? Betétdíj?

Év: 
2004
Szám: 
Tavasz
Szerző: 
HuMuSz

Február közepén a gazdasági minisztérium előtt demonstráltunk, mert úgy láttuk, hogy ez a tárca a legnagyobb kerékkötője az eldobó csomagolások visszaszorításának. A környezetvédelmi tárca végre elszánta magát a változtatásokra, három jogszabályt terjesztett elő: a termékdíj törvény módosításáról, a mentességekről szóló kormányrendeletről és a betétdíjakról szóló kormányrendeletről. Darabszám után szeretné kivetni a termékdíjat (eddig kilogrammonként kellett fizetni), és ez komoly díjnövekedést fog jelenteni. Sőt 2010-ig igen lassan, fokozatosan növekvő, de ágazatonként (üdítő, sör, bor, stb.) különböző mértékű visszaváltási arányt határoz meg a tervezet. A visszaváltási arányok nem teljesítése esetén kiegészítő  ha úgy tetszik, büntető  termékdíjat kell majd fizetni. A kereskedelmet is rá akarják szorítani, hogy bizonyos százalékban tartsák választékban a betétdíjas csomagolású termékeket.

A csomagoló óriásokat és kereskedelmi láncokat képviselő Gazdasági és Közlekedési Minisztérium a termékdíj törvény módosításának tervezetéből számos elemet ellenez, az évtizedes késésben levő betétdíjas rendeletet pedig legalább késleltetni, de leginkább csírájában elfojtani szeretné. Ezért mentünk most a GKM elé, ahol Csillag István miniszter úrnak szerettük volna megmutatni az eldobó csomagolások ökológiai súlyát, s személyesen átadni a környezetvédő szervezetek véleményét termékdíj-betétdíj ügyében.

A Honvéd utcában pillanatok alatt felállítottunk egy termetes kétkarú ökológiai mérleget, melynek egyik serpenyőjét eldobható csomagolásokkal töltöttük meg (40 eldobható italcsomagolást hánytak bele az átlagfogyasztókat megszemélyesítő aktivistáink), míg a másik oldal serpenyőjébe egyetlen visszaváltható üveget helyeztünk. Az ökológiai mérleg a visszaváltható üveg felé tért ki! A rövid zenés jelenet után a sajtó jelenlétében röviden ismertettük a minisztériumnak átadott levelünk tartalmát, majd egy hatalmas zöld paragrafusjelet adtunk át a Csillag István képviseletében megjelenő Szoboszlay Miklós főosztályvezetőnek. Arra kértük, hogy álljon a környezet érdeke mellé, és támogassa a KvVM régóta várt jogszabálytervezetet. Válaszul a GKM az alábbi meglepő kijelentésekkel állt elő:

  • A jelenetünkből is látszik, hogy az üveg nehezebb
  • kifogásolta a párbeszéd hiányát
  • felhívta a közvélemény figyelmét, hogy a tejek és a tartósítószer nélküli 100%-os gyümölcslevek esetében az újratölthető üveg nem lehet alternatíva
  • az ipar kereskedelme és korlátozása helyett inkább önkéntes vállalásokon alapuló rendszerre lenne szükség.

    A demonstrációnk eredményének könyvelhetjük el, hogy a GKM párbeszédre hívott minket, mint aki nyitott mindenre, még akár kompromisszumra is. A demonstráció utáni héten Szoboszlay úr szinte mindent megkérdőjelezett, ami az újrahasználati rendszerekkel kapcsolatos.