Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Töpörödött hipermarket

Nem a méret számít!
Év: 
2004
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Malatinszky Ákos (GATE Zöld Klub)

Nagyvárosaink körül a kilencvenes évek eleje óta gombamód szaporodó, hektárnyi méretű hipermarketek újabban egyre több helyen lopóznak a belváros közelébe, növelve a közlekedési terhelést, a levegő szennyezettségét és a zajszintet, s az ipari-kereskedelmi jelleg erősödésével, sok esetben zöldterületek lebetonozásával csökkentik a környékbeli ingatlanok értékét.

Gödöllőn tavaly februárban tették elérhetővé a városközpontból az autópálya és Vác irányába vezető út mellé, a város ivóvízbázisa fölé telepítendő Tesco áruház előzetes környezeti hatástanulmányát. Mivel ez nem győzött meg bennünket (GATE Zöld Klub és Tölgy Természetvédelmi Egyesület) a tervezett beruházás környezeti szempontból problémamentes voltáról, állásfoglalást fogalmaztunk meg mind a hivatalos szervek, mind a város vezetése felé. Utóbbitól kértük, hogy adjon teret a társadalmi részvételnek, s személyes találkozón vitathassuk meg álláspontjainkat.

Több heti sikertelen próbálkozást követően matricákkal és plakátokkal (állásfoglalásunkat a városbeli üzletek 90 százaléka örömmel kitette a kirakatába) igyekeztünk véleménynyilvánításra ösztönözni a városlakókat, amellyel aztán egy sokfelvonásos folyamatot indítottunk el lakossági fórummal, sajtóperrel, feltárva egy alkotmányossági hiányt a helyi rendeletek között és összeállítva több beadványt a környezetvédelmi felügyelőség körültekintő döntésének elősegítése érdekében, kérve a részletes környezeti hatásvizsgálat elkészíttetésének elrendelését. Több mint egy évvel az előzetes hatástanulmány kifüggesztése után a beruházás végül megkapta a környezetvédelmi engedélyt ? ezt azonban alapos indokokkal alátámasztva megfellebbeztük.

És ekkor lép elő az ördögi furfang: a beruházó csökkentett alapterületű áruház tervét nyújtotta be, egyidejűleg megszakította a másfél éve zajló folyamatot, és mivel tízezer négyzetméter alatt nem köteles környezetvédelmi engedélyt beszerezni, így már meg is kapta az építési engedélyt! Egyetlen bökkenő maradt csupán: ügyfélként bejelentkezett egyesületünket elfelejtették értesíteni a történésekről, illetve elmulasztották bevonni a szakhatósági hozzájárulás kiadásának folyamatába, ami bizony újabb fellebbezésre ad alapot  amit ugyebár a nehezen kivívott demokratikus jogait végre örömmel használó zöldszervezet nem hagyhat ki...

A történet tehát nem ért véget. Hogyan tanítsuk demokráciára a várost? című betétdallal kibővített részletes beszámolót és folytatást a KukaBúvár következő számában közlünk.