Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Látványrémség

Év: 
2003
Szám: 
Tél
Szerző: 
Gellért Miklós

Hallottak(tok)-e már a csodálatos Fornettiről (bizony már az üveghegyeken túl is ismerik csodatévő erejét, mesés ízeit)? Ha nem, hát nem vagyok rest, ide másolom miből is kotyvasztják a mesebeli (nagyon is valóságos) gyártó boszorkánykonyhájában.

Az Óperencián innen, hogy aszondja:

Barackos krémmel töltött, fagyasztott FORNETTI réteske (már csorog is a nyáluk(atok), igaz?) Készült (hogy ne adja(nak)tok a gonosz boszorkány kezére, csak a csodatévő adalékanyagokat közlöm):

E412 (guar-gumi: a mérgező guar (gyomnövény) magvaiból nyerik, melyek különböző káros anyagokat tartalmaznak. Mivel tökéletes tisztításuk gazdaságtalan, a kereskedelmi forgalomban lévő guar-gumi körülbelül tíz százalékban engedélyezetten tartalmazhatja a gyomnövény egyéb kisérőanyagait is. Allergiát okozó anyag.)

E452 (polifoszfátok: a legvitatottabb adalékok közé tartoznak. az ugyan még nem bizonyított, hogy a gyerekeknél hiperaktivitást váltanak ki, az azonban igen, hogy a foszfátok befolyásolják az emberi szervezet kálciumanyagcseréjét. Túl sok foszfor bevitele megbontja a foszfát-kálcium egyensúlyt és megakadályozhatja a szervezet kálciumfelvételét (ami csontritkuláshoz vezethet).

E104 (kinolinsárga: szintetikus szinezőanyag, a patkányokra és az egerekre nézve ártalmatlannak bizonyult. Egy EU szakértői bizottság kutyákon végzett rövid idejű vizsgálata szerint "nem mutatható ki egyértelmű toxikus hatás". Káros hatása az emberre nem ismeretes. Az USA-ban élelmiszerszinezőként tilos használni. Feltehetőleg allergiát okoz.)

E110 (Narancssárga) Feltehetőleg allergiát okoz.)

E122 (Azorubin: Az eddigi állatkísérletek során -nagyobb adag esetén- a legkülönfélébb mellékhatásokat figyelték meg (a vérképre, a tüdőre, a nyirokrendszerre és a hasnyálmirigyre hat) Feltehetőleg allergiát okoz)

E124E (Neukokcin. Feltehetőleg allergiát okoz. Az USA-ban betiltották.)

Adatok: Az élelmiszerek adalékanyagai (az E-számok rejtélye) Kiadja: a Hulladék Munkaszövetség, az ÖKO-TEST Verlag alapján

Adalék az adalékokhoz: Magyarországon évente 750 tonna "réteskéket" és más hasonló tüneményt bocsátunk le a tápcsatornánkba.

Utóirat: Ha sikerül az összes parlagfüvet megsemmisíteni, érdemes a tekinteteket a (valódi) allergének felé fordítani!