Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A hulladékégető természete

Év: 
2003
Szám: 
Tavasz
Szerző: 
Reflex Környezetvédő Egyesület

Az általunk indított környezetvédelmi reklámperek kapcsán mát többször esett szó a jogi szabályozás milyenségéről. Arról, hogy a környezetbarát megkülönböztető jelzés használatának feltételeiről alkotott 29/1997. (VIII.29.) KTM sz. rendelet gyatra teljesítmény a hatóságokat a legképtelenebb nyelvtani és logikai értelmezésre kényszeríti. Némi naivitással azt hittük, hogy a helyes joggyakorlat kialakításában segít majd a jogalkotó minisztérium vagy az általa létrehozott Környezetbarát Termék Kht.

Frászt. Az egy dolog, hogy eleddig egy eljárást sem kezdeményeztek a reklámszédelgőkkel szemben  de megnyilatkozásaikkal is inkább ártottak az ügynek, mintsem használtak.

Így hát manapság gyakran a gyár(tó) fantáziáján vagy önmérsékletén múlik, hogy melyik termékét vagy technológiáját reklámozza környezetbarátként. Nemrégen például a Győri Hulladékégető Kft. gondolta, hogy eljött zöldre mázolásának ideje megrendelt tehát tenmagáról egy piár-cikket a Népszavában.

Összhangban a természettel, indít lazán az alcím, holott ennek a műnek a környezethez és lakossághoz való viszonyát a helyi elvtársak már az elején agyoncsapták. Az égető helyét otromba módon az ivóvízbázis védőidomán jelölték ki, belvízjárta területen, ráadásul a lakóházakhoz előírt védőtávolságon belülre. A veszélyeshulladék-égető történetét folyamatos botrányok, lakossági tiltakozások, rendkívüli események és hatósági intézkedések kísérték, miközben a mű sósav, toluol, higany, ammónium, klór-benzol, nehézfémek, dioxin határérték-túllépésekkel izgatta a környezeti elemeket és az emberek tüdejét.

Most meg, lám, a környezetnek nagy barátja lett. Legalább is a reklámcikk szerint, amelyik a forgódobos kemence és mozgóágyas abszorber kellő tömjénezése után  így summázza a technológia lényegét: Ezért környezetbarát az 1990-ben létesített, azóta folyamatosan korszerűsített győri hulladékégető.

Bizony, bizony, ezért környezetbarát, azannyát. Valami azért mégsem stimmelhet, mert a környezetbarát jelző használatát az elsőfokú fogyasztóvédelmi felügyelőség jogsértőnek találta és a céget kemény 50 ezer Ft bírsággal sújtotta. Komoly summa. A forgókemence kapacitásával számolva a bírság összege bő negyedórás hulladékégetéssel kigazdálkodható.

Persze összhangban a hulladékégető természetével.