Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Díjnyertes csomagolások

Év: 
2003
Szám: 
Ősz
Szerző: 
Silly

"Mindent be kell csomagolni!" Ezzel a nyilvánvaló tévhittel kezdi a Környezetvédelem c. lap beszámolóját, amelyben felsorolja a Hungaropack 2003 csomagolási verseny győzteseit.

Egy csomagolási versenyt nem úgy kell elképzelni, hogy egymás melletti asztalokon bősz versenyzők tiszta erőből csomagolnak, hanem pucosabbnál pucosabb, szinte elsősorban marketing célokat szolgáló csomagolóanyagok kelletik magukat, szép hostessek mosolyával körítve. A bíráló bizottság - környezetvédelmi szempontokat is figyelembe véve - az alábbi győztesek hirdette ki:

A fóliakancsós tejcsomagolás (a Drávatej forgalmazza), mivel polietilénnel társított, kálcium-karbonát töltetű polipropilénből van, már helyből nyerőnek tűnik. Megfelelő körülmények között 40 nap után lebomlik. A HuMuSz Házban 3 hónapja kint van egy a faliújságon, ezért javasoljuk mindenkinek, hogy ne ott tartsa, ha lebomlásra játszik! Csöpögésmentesen üríthető, és 15 g csupán az 1 lityi tejhez felhasznált társított fólia. Megtudjuk még, hogy a tekercsben szállított fóliát kancsópályánakhívják, ez a tény nyilván sokat javított a csomagolás helyzetén a bírák szemében.

Azontúl, hogy rendkívül szép a kancsó, környezetbarát is, mivel rá van írva. Hivatalos minősítést ugyan még nem szerzett (Magyarországon egy mindenki által Cédrusnak titulált Kocsánytalan Tölgy emblémát lehet elnyerni, ami egyébként egy Szomorú Fűzhöz hasonlít a legjobban), de ez ne befolyásoljon senkit. Lebomlik (megfelelő körülmények között), és ez elég kell, hogy legyen. Ugyan levélben megkérdeztük a csomagoló céget, hogy milyen vizsgálatok támasztják mindezt alá, ill. mivé bomlik a kancsó, de eddig még nem válaszoltak semmit. Biztos menet közben lebomlott a levelünk, vagy inkább az övék...

Nyertes még a hatalmas polikarbonát ballon, amely 30-40 alkalommal újratölthető (ez üdvözlendő), amelyben tiszta vizet szállít egyre több helyre egy jótékony cég, ill. az eldobó öblösüvegecske, amelyben csümölcsönteteket árusítanak azoknak, akik nem képesek gyümölcsönteteket készíteni maguknak. Ez utóbbi fogazott gallércimkéje ragadta meg a szakértőket. Számomra a 3 féle, azonos fogyasztói csomagolású baromfikrémkonzervhez kimetszéssel kialakított, bemutatóablakos, bepattanófüles papírlemezből készített multipack-csomagolás lett volna a befutó (ha engem megkérdeztek volna), és ha még valaha az életben baromfikrémkonzervet leszek kénytelen vásárolni, csak ilyenben leszek hajlandó!