Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mennyit ér egy autóroncs?

Év: 
2002
Szám: 
Tavasz
Szerző: 
Rozoga

Legtöbben úgy gondolnák, fizetni kell azért, ha valahol ronccsá vált gépjárművünket le kívánjuk adni. Ez így is van, persze ha eltekintünk attól a lehetőségtől, hogy rendszám nélkül felejtjük ott valamely közterületen, ez esetben ugyanis más fizet az elszállításért.

 

Nemrég kereste meg szövetségünket egy cég, amely autóbontással és a bontásból származó hulladékok értékesítésével kíván foglalkozni. Ennek kapcsán néztünk utána annak, hogy mit is lehet kezdeni az autóronccsal Budapest környékén.

Miután a veszélyes hulladéknak számító részeket (fáradt olaj, olajszűrő, hűtővíz, fagyálló folyadék, akkumulátor.) eltávolították, egész jól lehet értékesíteni az alkatrészeket.

Az akkumulátorért néhol fizetnek akár 16-17 Ft/kg-ot (Loacker Recycling Kft. tel: 1/277-6913), de van olyan cég is, amely jelentős összeget kér a veszélyes hulladék elszállításáért és ártalmatlanításáért. Vihetjük veszélyeshulladék-lerakóra is, ekkor viszont legalább 200 Ft/kg árat kell fizetnünk. A hazánkban összegyűjtött akkumulátorokat rendszerint Szlovéniába viszik újrahasznosításra.

Az autógumikkal is hasonló a helyzet, van, akinek fizetni kell, hogy ártalmatlanításra átvegye a hulladékot és van, aki fizet érte (Biokom tel: 72/502-100). Az összegyűjtött gumihulladék sorsa a következő: részben a beremendi cementgyárban kerül energetikai hasznosításra (10-14 tonna évente), részben pedig őrlés után alapanyagként exportra kerül.

A fáradtolajjal már kevésbé rózsás a helyzet, jóval kevesebb cég hajlandó átvenni és leginkább fizetnünk kell a leadásáért (Épvízkör Kft. tel: 1/276-3773, Biopetrol Kft. tel: 1/278-4495).

Igazából az autók fém elemei iránt éreznek fizetési hajlandóságot az átvevők. Ezen fémek sorsa általában az újraolvasztás, újrahasznosítás lesz.