Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A McDonald's vesszőfutása

Norvégiai botrány a McAfrika miatt
Év: 
2002
Szám: 
Ősz
Szerző: 
forrás: index.hu

 

 


A norvég Vöröskereszt szerint ízléstelen, hogy a McDonald's McAfrika nevû szendvicset árul üzleteiben, miközben Afrikában tizenkétmillió ember áll az éhhalál szélén. Ez "kegyetlen érzéketlenségre" vall, hiszen például Malawiban és Zimbabwében minden idõk legnagyobb éhínsége pusztít. A szervezetek a hamburger árusításának azonnali leállítását szeretnék elérni, aktivistáik pedig az éhezõknek küldött élelmiszercsomagokból osztogatnak az éttermek elõtt.

Margaret Brusletto, a gyorsétteremlánc képviselõje a botrány hatására bejelentette, hogy a cég a szendvics eladásából származó hasznot kész megosztani a segélyszervezetekkel. Késõbb mégsem született ilyen megállapodás, és a McDonald's a hamburger árusításának leállítására sem volt hajlandó. A cég csak abba egyezett bele, hogy az éttermekben az éhezõk segélyezésére felszólító plakátokat és segélygyûjtõ perselyeket helyezzenek el -- csak a McAfrikát áruló üzletekben, csak az árusítás idõtartamáig.

Egyre szerényebb eredmények

Az étteremláncnak az utóbbi években amúgy sem megy túl jól: a cég a legutolsó hét negyedévbõl hatban csökkenõ haszonról számolt be. Bár a nemzetközi eladások nõnek, a legfontosabb, 13 hónapnál régebben nyitva tartó amerikai üzletek eredménye igen szerény, míg a rivális Wendy's például folyamatosan növeli piaci részesedését. A McDonald's szeptemberben egy új, new york-i étterem nyitásával szeretne javítani helyzetén. A Times Square-en a lánc legnagyobb éttermét nyitja meg Irwin Kruger, aki 1973-ban a város elsõ McDonald's-át indította. Az új étterem szakít a szokásos McDonald's-elemekkel, berendezését inkább a Broadway színházaihoz és a környék elegáns éttermeihez próbálják igazítani. Manhattanban ugyanis nem túl népszerûek a gyorséttermek: a sok száz kínai, olasz és egyéb vendéglõ mellett összesen 46 McDonald's van a városrészben.

Tízmillió dolláros hazugság

Az Egyesült Államokban élõ hindu vallásúak tavaly indítottak kártérítési pert a gyorszabálda ellen, miután kiderült, hogy a cég sült krumplija nem egészen úgy készül, ahogy azt korábban reklámozták. Az étteremlánc a kilencvenes évek elején óriási reklámkampányban hirdette, hogy ezentúl növényi olajban sütik ki a burgonyát, így a vegetáriánusok is megkóstolhatják a McDonald's sült krumpliját. A cég azonban hazudott, a reklámokban foglaltakkal szemben nem tudta kizárni azt, hogy a sült krumplit zsiradékkal készítik. A balhé végül peren kívüli megegyezéssel zárult: az étteremláncnak tízmillió dolláros kártérítést kell fizetnie, valamint bocsánatot kell kérnie a terjesztett hazugságokért. A közlemény hatására a New York-i tõzsdén a McDonald's részvényeinek árfolyama 22 centtel esett.

Kiszorulóban Japánból

Nemcsak szülõhazájában áll bukásra a Meki, hanem Japánban is. Hiába jelentették be több alkalommal, hogy kizárólag importált marhahúst használnak, az óvatos japán fogyasztók a jelek szerint nem hisznek a McD-nak és nem hajlandók hamburgerezni. A Meki már jó ideje jelen volt Japánban, amikor tavaly nyáron tõzsdére vitte papírjait, bejelentve egyúttal, hogy hatalmas terjeszkedésbe fog és megháromszorozza éttermeinek számát. A hagyományos étkezdéken kívül árusítóhelyeket terveztek nyitni iskolákban, kórházakban és a híres Shinkanzen szuperexpresszen. Ám a lendületes tervek megvalósítása helyett ma már a végsõ összeomlás ellen küzd a lánc: hétfõn jelentették be a drasztikus, 25 százalékos árleszállítást. Az iparág szakértõi kételkednek abban, hogy a lépés nem robbant ki veszélyes árháborút. A Lotteria nevû konkurens mindenesetre azonnal bejelentette, hogy ugyanannyival viszi le árait. Tõzsdei bevezetése óta sohasem volt ennyire alacsony az amerikai vállalat helyi leánycégének árfolyama: a papír tavaly júliusi debütálása óta hétfõre értékének 47 százalékát elvesztette! A cég tehát kénytelen volt feladni hatalmas ambícióit: a korábban tervezett évi 250-450 új gyorsétteremmel szemben idén körülbelül 90 nyitását tervezik.

Kiutasítva Belorussziából

A belorusz fõváros illetékesei leállították a gyorsétteremlánc terjeszkedését Minszkben. Az önkormányzat egészségügyi szakértõk véleményére hivatkozva döntött úgy, hogy a jövõben nem adnak el telket a cégnek. A város egészségügyi hatósága ugyanis arra a véleményre jutott, hogy McDonald's-ban kapható ételek egészségtelenek, fogyasztásuk "kockázatos". Az illetékesek fõleg azért aggódnak, mert a gyorséttermek vendégei legtöbbször fiatalok vagy gyerekek. A hatóságok ugyanakkor azt javasolják, hogy a fogyasztók válasszák ezentúl a hagyományos belorusz ételeket kínáló éttermeket.

Állatkínzó a McDonald's?

Egy állatvédõ szervezet azt állítja, hogy felvételekkel tudja bizonyítani, hogy a McDonald's beszállítóinak egy része kegyetlenül bánik az állatokkal. A szervezet kezdeményezésére a cég következõ közgyûlésén szavaznak azoknak az állatvédelmi szabályoknak a kiterjesztésérõl, amiket az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában már elfogadtak. A szavazást a People for the Ethical Treatment of Animals (PETA), az állatok jogaiért küzdõ szervezet kezdeményezte. "Titkos felvételeket készítettünk a beszállítók tevékenységérõl. Egy indiai vágóhídon például a marhák torkát elvágják, és hagyják õket lassan elvérezni. Egy salvadori beszállítónál láttuk, ahogy egy állatot többször nyakon szúrnak. Ezt nem szabad hagyni, ennél vannak humánusabb eljárások" -- mondta Bruce Friedrich, a PETA szóvivõje.