Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tartózkodó fogadtatás

Év: 
2002
Szám: 
Nyár

Megnyílt a Greenpeace kelet-európai irodája

Számos zöld ember képviseltette magát illetve környezetvédõ/természetvédõ szervezetét a Greenpeace nyitóbuliján, amit kifejezetten a mozgalomnak szántak. Szép gesztus, hogy a hivatalos sajtótájékoztatón kívül keresték az "itteniekkel" a kapcsolatot. Dugig telt emberekkel a több szobás iroda, melyben zsírúj, svéd áruházláncból származó polcok illetve számítógépek figyeltek. Mi meg a vendéglátókat figyeltük, akik között többen az osztrák csapatból jöttek, hosszan és untatóan beszéltek a Greenpeace-rõl, majd bemutattak négy magyart, akik ott fognak dolgozni. Ez a hivatalos rész hidegre és távolságtartóra sikeredett, ám nagyon örültem utána a "szendvicsezünk, borozunk, közben beszélgetünk" szervezõdésnek, vagyis mindenkihez odamentek (itt már tényleg fesztelenül és kötetlenül) és ismerkedtek velünk, hazai zöldekkel.

A Tisza programra esküdtek fel elsõként, már megy a sajtókampány, figyelemmel lehet követni. Furcsaságok azért mindegyikõnkben megfogalmazódtak: 1) miért pont a Tisza? Pláne, hogy milyen sokan foglalkoznak ezzel itthon, 2) honnan jöttek ezek a fiúk-lányok, akik náluk dolgoznak? Ugyanis nem a mozgalomból... 3) mit jelent az együttmûködés? Többször hangsúlyosan feltették azt a költõi kérdést, hogy joggal kérdezhetjük, mit keresnek itt az osztrákok nálunk? A hazai mozgalom hiúságát simogatta az, hogy elismerték: Magyarországon a környezet- és természetvédelem minden területén dolgozik erõs és szakmailag megfelelõ civil szervezet, éppen ezért õk mindenkivel az együttmûködésre törekszenek.

Ahogyan a mi fogadtatásunk volt tartózkodó a nyitóbuli elsõ felében, úgy a mozgalom is tartózkodóan áll a Greenpeace-hez. Én mindenesetre optimista vagyok, remélem, a történet az életben is úgy fog folytatódni, ahogyan azon a "nyitottá alakuló" bulin.

Zöld Bond
Greenpeace
1053 Budapest, Fehérhajó utca 12-14 1 em. 7.
Tel/fax: 1/266-7776
www.greenpeace.hu