Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

"Miért pont én?"

Tényleg ennyire ostobák vagyunk?
Év: 
2001
Szám: 
Tavasz
Szerző: 
mese

A D. Rudi csomagolásán találtam az alábbi szöveget: "A D. Rudit nem lehet 'csupán' szeretni - őt kívánni kell. Neked készült, tudja mire van szükséged. Illik hozzád, mert olyan, mint Te magad vagy. Valósítsd meg vágyaidat és élvezd az életet D. Rudival! D. Rudi: amire vágysz. Ahol elérheted: www.d***rudi.hu"

Sok hülye reklámot láttam már életemben, de úgy látszik, még mindig nem sikerült eltompulnom annyira, hogy egy ilyen szöveget egy legyintéssel el tudjak intézni. Leginkább persze röhögök rajta, de valójában mélységesen felháborít. Azt még ugyanis fel tudom fogni, hogy egy cég reklámozza a termékét, de azt már nem, hogy miért kell ezt ilyen idióta módon tenni. Nem tudom eldönteni, vajon ez a szöveg csak egy személyiségzavaros reklámszakember alkotói válságának terméke-e vagy tényleg több D. Rudit lehet eladni, ha ekkora baromságokat írnak a csomagolására. Azaz: tényleg ennyire ostobák vagyunk vagy csak a reklámszakemberek gondolják így?

Nem tudom eldönteni azt sem, hogy feleslegesen koptatom-e itt a billentyűzetet emiatt a röhejes szöveg miatt. Vajon hagyni kellene-e a fenébe az egészet és vállat vonni, vagy van azért egy szint, amit már nem szabad szó nélkül hagyni, mert egész egyszerűen megalázó? És ha ez utóbbi mellett döntök, akkor mi az, amit tiltakozásképp még megtehetek? Például nem vásárolok többet annak a cégnek a termékéből, amelyikkel bajom van. A D. esetében tehát nem támogatok egy olyan céget, amelyik ennyire hülyének néz, de természetesen ugyanígy tiltakozhatom egy környezetszennyező csomagolás vagy a dolgozóik jogait semmibe vevő cégek ellen is. Na és akkor mi van? Számít ez bármit is? A cég ettől nyilván nem jut csődbe, valószínűleg módszerein sem változtat majd. De talán nem is ez a lényeg. Lehet, hogy sokkal fontosabb a magam megnyugtatása, a magam felelőssége. Az, hogy én mégis megtettem, ami tőlem telt, bármilyen nevetségesnek tűnik is ez egyébként. Ha csak ennyit tehetek, hát ennyit. Ha mások nem teszik, hát nem teszik, az már az ő dolguk. Ha viszont ők is erre a következtetésre jutnak, akkor máris nem olyan nevetséges az egész.