Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olajspré

Év: 
2001
Szám: 
Ősz
Szerző: 
mese

Mondjanak ezek a környezetvédõk akármit (pl. hogy túl sok a szemét, elpazaroljuk a Föld kincseit, elszennyezzük a talajt, a vizet, a levegõt.stb.), összességében azért mégiscsak klassz dolgok kerülnek ki az ember kezei közül. Nemrég tudtam meg például, hogy van már olajsprénk is. Egy helyes kis fémhenger, melybõl gombnyomásra tör elõ a fûszerezett olaj. "Praktikussága következtében rendkívül elõnyösen alkalmazható a korszerû ételkészítési módoknál (mikrohullámú, grillsütõ), házi nagyüzemi konyhákban, valamint szabadtéri ételkészítésnél. A fûszerezendõ ételre 20-25 cm-rõl ízlés szerinti mennyiségben permetezve biztosítható az egyenletes és teljes felületre történõ aroma, illetve formaleválasztó eloszlás."

Most eltekintve attól, hogy a mondat végét nem egészen értem, az azért mégiscsak jó érzés, hogy vannak még nagy koponyák, akik leleményességükkel megtalálják azon pontokat, amelyeken keresztül embertársaik sanyarú életét szebbé, kényelmesebbé, olajozottabbá varázsolhatják. Az az ember például, aki kitalálta ezt a nagyszerû kis szerkezetet, bizonyára éveken át nap mint nap nézte édesanyja, felesége esetleg más hozzátartozója kínlódásit az olajos flakonnal. Ahhoz ugyanis, hogy valaki a flakonból az olajat a kívánt mennyiségben és a megfelelõ eloszlásban tudja felvinni az elkészítendõ ételre, hosszú évek kitartó gyakorlása szükségeltetik. Erre sajnos nem mindenki képes, s bizony akadnak szép számmal olyanok, akik egész életükben nem találják el a megfelelõ mozdulatot. És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy utána az ételt külön fûszerezni is kell. De ennek a megalázó küzdelemnek most végre valahára búcsút mondhatunk.

A jövõt tekintve én egyébként egyre inkább bizakodó vagyok. Már biztosan dolgoznak valahol az ugyancsak flakonos kiszerelésû sajt- ill. párizsi habon (hogy nem kelljen vágni), a kecsap- és mustáradagolón (hogy pontosan be tudjuk állítani, mennyit kívánunk belõlük reggeli kenyerünkre) vagy az automata leveskeverõn (hogy amíg a leves fõ, nyugodtan elmehessünk tévét nézni). Kicsit lehetne ugyan gyorsabb ez a fejlõdés, de hát addig is vigasztalódjunk az olajsprével. (Csak arra kell vigyáznunk, hogy "a permetet ne lélegezzük be, és a szembe ne kerüljön".)