Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Adótorony a kertedben

Év: 
1999
Szám: 
Ősz
Szerző: 
kgy

Rég nem látott felháborodást váltott ki a távközlési törvény júniusi módosítása, holott a történelmi elõzmények nem jeleztek semmi számunkra szokatlant: fû alatti alkudozások, sumák jogszabályelõkészítés, majd erõbõl levezényelt parlamenti szavazások. A produktum lényegében testet öltött az otromba jogalkotói akarat, vagyis az, hogy a szolgáltatók távközlési létesítményeiket ezután a tulajdonosok beleegyezése nélkül is elhelyezhetik az ingatlanon.

Sokan felhördültek. És megmozdultak: parlamenti képviselõk, civil jogászok, tulajdon- és egészségvédõk az Alkotmánybíróságot bombázták beadványaikkal, mások a nyilvánosságban, a legnaívabbak pedig a józan észben bízva remélnek visszakozást.

Eközben a rádiótelefonos cégek lesajnálóan somolyintottak, befizették az államnak a sápot és megkezdték a jogszabály "realizálását"

A dolog lényegében már hónapok óta érlelõdött, hiszen a KHVM június elejére ígérte a döntést az új, 1800 MHz-es mobil telefonhálózat koncessziójáról. Vagyis a harmadik szolgáltató cég belépésérõl (aki automatikusan megkapta a jogot a már üzemelõ 900 MHz-es hálózat kiépítésére is, míg a Westel és a Pannon GSM jövõre társul az új frekvenciára).

A várható üzlet (több ezer új bázisállomás megépítése, egymillió maroktelefon cseréje) már fél éve teljesen felizgatta a piacot. A már piacon lévõ cégek, a koncesszióra pályázó "új fiúk", a beszállító multik és ingatlan-spekulánsok a várható haszon reményében hatalmas tülekedésbe kezdtek. Senki nem akart lemaradni. Fusson, hogy Önnek is jusson!

Elõtte azonban az államnak jogilag tisztára kellett pucolni a terepet. És ha nem megy megegyezéssel, jöhetnek a hatósági aktusok (használati, szolgalmi jog alapítása, kisajátítás). A lakosság ugyanis sok helyütt beintett a háztetõt piti pénzekért kibérelni akaró, gyakran agresszív spekulánsoknak. Volt az ellenállásnak persze egy ennél jelentõsebb oka is: a félelem. Mérni ezt ugyan csak az érintett ingatlanok értékcsökkenésében lehet, de az biztos, hogy az emberek (quasi polgárok) egyre inkább elgondolkodnak a sugárzások élettani hatásairól szóló cikkeken. Számomra nem kétséges, hogy az imperatív eszközök a szolgáltatók kívánalmára, az 1800 MHz-es hálózat elõkészítési szakaszában mutatott lakossági ellenállás hatására kerültek törvényi beiktatásra

A tendert végül a Primatel konzorcium nyerte és a NOKIA lett a fõ beszállítója. Az állam több mint 70 milliárd Ft-ot kasszírozott a koncesszióért. Azt, hogy mit veszítettek azok, akiknek fejük felé sugárzókat telepítettek, majd kiderül. Mert egyszer minden kiderül.