Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tanárok figyelmébe

Tanárok figyelmébe
Év: 
1999
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Lugosi Bea

Az elmúlt néhány hónapban a HuMuSz több helyrõl is érdekes meghívást kapott. Gyerekeknek szóló rendezvényeken kínáltak "szereplési" lehetõséget, ám nem az eddig megszokott elõadás formájában: olyan játékokat kellett kitalálnunk és a helyszínen megvalósítanunk, melyek az apróbb korosztály számára közérthetõ formában dolgozzák fel a "hulladékos" témakört. A kicsik nagyon fogékonyak a környezeti problémákra és hamar megértik az elébük tárt összefüggéseket. Ráadásul végtelenül tudnak örülni a helyes válaszért kapott ajándék kagylócskának, fa ceruzának, állatos matricának. Az alábbiakban bemutatjuk játékainkat, hogy ötletet adjunk hasonló foglalkozások szervezéséhez.

Hulladékos játékok

 

A Jó és a Rossz Csomagolás (Bevásárlós játék)

 

Különbözõ csomagolóanyagokat gyûjtöttünk össze, mindegyiknek megvolt a jó és a rossz változata: visszaváltható üveg- és eldobható pillepalack, papír és nejlon kiflis zacskó, karton és mûanyag tojásos doboz, golyós és hajtógázas dezodor, teafû és filteres tea, zacskós és dobozos tej, stb. A csomagolóanyagokat összekeverve (a párok minél messzebb legyenek egymástól) egy asztalon helyeztük el, majd a gyerekek azt a feladatot kapták, hogy keressék meg az egymáshoz tartozó párokat és válasszák ki a környezetvédelmi szempontból jobb kiszerelést. Miután kiválasztották, azt is megkérdeztük, hogy miért tartják jobbnak az adott csomagolóanyagot. Ha a válaszadás akadozott, a gyerekkel együtt beszéltük meg a helyes megfejtést. A játékot úgy állítottuk be, mintha a gyerek boltba menne ("Ha boltba mennél, melyik csomagolást választanád?"). Jól bevált kezdés a fonott kosár/vászonszatyor és a nejlonszatyor közti választás.

 

Hulladékos Zsákbamacska

 

Egy nagyobb kartondobozra nyílást vágtunk, a nyílás elé pedig kicsi függönyt erõsítettünk. A dobozban befõttesüveget, falevelet, aludobozt, tojáskartont, pillepalackot, szárazelemet, stb. helyeztünk el. A feladat a következõ: a gyerek benyúl a függönyke mögé, megfog egy tárgyat és mielõtt még kihúzza, meg kell mondania, milyen alapanyagból készült. Majd kiveszi és a doboz mellett elhelyezett megfelelõ szelektív gyûjtõbe (papír, fém, mûanyag, szerves, veszélyes) teszi.

 

Hulladékos teszt

 

Egy oldalas teszt, melyben hulladékgazdálkodási problémákkal kapcsolatos, általános jellegû kérdések szerepelnek 3 lehetséges válasszal. Témák: a háztartási (és csomagolási) hulladékok mennyisége és keletkezése, megelõzés, újrahasznosítás, ártalmatlanítás, szelektív gyûjtés, stb. Tapasztalataink szerint nem baj, ha a kérdések kicsit "nehezebbre" sikerülnek, ugyanis ha a gyerek egyedül nem tudja megoldani a feladatot, a szülõ (vagy más kísérõ felnõtt) segítségét kéri. Ilyenkor pedig a felnõttek is kénytelenek a kicsikkel együtt gondolkodni.

 

Levelezõlap készítése

 

Vékony hulladékkartonból (az ingek, harisnyák csomagolásából származó kartonlapok például nagyszerûen hasznosíthatóak erre a célra!!) levelezõlap méretû darabokat vágtunk. Egyik oldalra felrajzoltuk a címzés vonalait és az irányítószám négyzeteit, a másik oldalt pedig a gyerekek alakították ki: rajzolhatnak, festhetnek vagy régi képeslapokból, újságokból, csomagolópapírokból kivágott ábrákat, esetleg préselt növényeket ragaszthatnak fel. A kész képeslapot postázni is lehet!

 

Kupakolás

 

Mûanyag kupakokból érdekes figurák készíthetõk. A középen kilyukasztott, színes kupakokat könnyen hajlítható drótra vagy kábelre lehet felfûzni, majd az így elkészült kupaksort valamilyen formára hajtogatni. Lehet belõle virág (Ficus kupakus), pók (Ragnus kupakus), stb., a variációk száma végtelen!

 

Újrapapír készítése

 

A már ismert módszerrel (Mi fán terem a papír?, Az újragondolt papír, Zöldköznapi Kalauz, stb.) újrapapír készítése a gyerekekkel. Ami kell hozzá: néhány nappal elõbb beáztatott papír; turmixgép; kiöntõ keret; nedvszívó textília; fólia, amiben a gyerekek hazavihetik a kiszárítandó újrapapír darabkájukat; virágok vagy más növények, amiket díszítésképp egy üres üveg segítségével a nedves papírba lehet hengerelni.