Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

"Dunaújváros McÉrdemli a McDrive-ot"

Év: 
1999
Szám: 
Nyár
Szerző: 
emá

Nagy szomorúsággal olvastam a Dunaújvárosi Hírlap 1998. január 14-i számában, hogy a McDonald's cég szülõvárosomban is meg kívánja kezdeni a környezetet szennyezõ, a városképet romboló, a fiatalok amerikanizálódását és uniformizálódását elõsegítõ, és nem utolsó sorban az egészséget számos orvos szerint károsító szolgáltatását.

Azon kívül, hogy a gyorséttermek helytelen táplálkozást biztosítanak, rengeteg hulladékot is termelnek, amelyek újrahasznosítás híján a szeméthegyeket növelik. Ráadásul a Dunaújváros belvárosában, a Dózsa Filmszínházzal szemközti zöldterületen épülõ étterem autós kiszolgálást is nyújtana, ami az amúgy is szennyezett levegõ károsanyag-tartalmát növelné, ezzel pedig nemcsak az ott lakók és a járókelõk, de a rendelõintézet és a kórház betegeinek egészségét is rontaná.

Emellett a ma még parkosított terület helyére beton kerülne, nem beszélve arról, hogy a teret meghatározó volt Arany Csillag Szálloda, I. Rendelõintézet és Dózsa Filmszínház alkotta szocreál városképet rombolná. Az amúgy is forgalmas területen a közlekedésben zavarokat okozhat, hiszen a város legnagyobb forgalmú, a távolsági járatok megállóhelyéül is szolgáló buszmegállója mellé épülne.

A hírek hallatán néhány olvasói vélemény jelent meg a Dunaújvárosi Hírlapban, emellett tavaly márciusban megkezdtük az aláírásgyûjtést a tervezett építkezés ellen, környezet- és egészségvédelmi, valamint városképi okokra hivatkozva.

A tervezett építkezéssel kapcsolatban Ráday Mihály városvédõ a következõ intelmet intézte városunk lakosságához: "Ugye, nem hagyják kedves dunaújvárosiak! Õrizzék meg a szálloda elõtti parkot és magát a szállodát is. Fontos kordokumentum ez."

Dunaújvárosba egyébként Közép-Európában egyedülálló módon a szocreál alapelemeibõl óegyiptomi és görög épületet terveztek, "hogy alkalmazkodjanak a helyi viszonyokhoz(?!)".

A kép nem egy autóbuszmegállót, még csak nem is nyilvános vécét, hanem a leendõ dunaújvárosi McDonald's-épületet ábrázolja!

Tavaly januárban a városi közgyûlés megbízta a városi fõépítészt, hogy a készülõ rendezési terv nyújtson lehetõséget az építkezés megvalósítására. A következõ lépés a rendezési terv módosításának elfogadása, mely lehetõvé tenné a területen kereskedelmi egység elhelyezését, és végül a konkrét határozat a terület eladásáról. A szükséges három önkormányzati döntésbõl tehát még csak az elsõn vagyunk túl.

A városi fõépítész megbízásából egy budapesti székhelyû építész iroda elkészítette Dunaújváros-Városközpont Részletes Rendezési Tervét. Õk is leírták, hogy a Vasmû út egészében részben történeti, részben esztétikai értékénél fogva városképi jelentõségû terület, mely helyi védelmet érdemel. Az építészek szerint az elkövetkezendõ építészeti beavatkozásoknak tiszteletben kell tartaniuk ezeket az értékeket. A McDrive területi igényével kapcsolatban a következõket írják: "Az autós étterem számára kiválasztott hely a Vasmû út elsõ szakaszán, a gyalogos zónában, a történeti kisugárzású, ma már veretes intézmények pászmáinak metszéspontjában a város fõgyûjtõ csatornája kiváltása árán településtervezési szempontból nem megfelelõ." Emellett azt sem javasolják, hogy az esetlegesen elhelyezendõ új épületekben hulladékot jelentõs mértékben emittáló, zajos, bûzös, valamint többletforgalmat vonzó, többletparkolási igényt gerjesztõ létesítmények jöjjenek létre. Sõt, a csapadékvíz terheléstõl való mentesítés érdekében lehetõség szerint csökkenteni kell a burkolt, vízzáró felületeket, vagyis a lebetonozás helyett inkább a jelenlegi parkolók helyén zöldterületek kialakítását javasolják.

A városi fõépítész lakossági fórumot hívott össze errõl a rendezési tervrõl idén május 3-án. E fórumon észérvekkel és érzelmekkel gyõzködték egymást a város polgárai, tulajdonképpen azonos álláspontra helyezkedve: körülbelül kilencven százalékuk ellenezte az építkezést a kérdéses területen. Sajnos, a városlakók véleményére a képviselõtestületnek csak két tagja volt kíváncsi, pedig a felpaprikázódott hangulatot látva könnyebbé válhatott volna a döntés számukra. A városlakók véleménye ugyanis egyértelmûen NEM az építkezésre.

A lakossági fórumon az építész kamara képviselõje tolmácsolta szakmája egyhangú véleményét: teljes mértékben ellenzik a kérdéses terület beépítését! Ezt írásban is átadták a városi fõépítésznek.

A McDonald's természetesen nyeregben érzi magát, hiszen a közgyûlésben többségi részvétellel rendelkezõ MSZP meg fogja tartani a fiataloknak tett választási ígéretét. Ezt megerõsítendõ, a Dunaújvárosi Hírlap 1999. február 6-ai számában megjelent közleményében az MSZP Dunaújvárosi Regionális Szervezetének Vezetõsége a mûködõ önkormányzat feladatai közé sorolja a McDonald's beruházás megvalósítását.

Az egyik helyi lapnak nyilatkozó McDonald's menedzser szerint hálásak lehetünk, hogy -- jóllehet városunk lakossága nem éri el a százezer fõt (mellesleg fogy a népesség) -- mégis lehet nálunk McDonald's, mondván, a városunk fejlõdõképes, így MEGÉRDEMELJÜK az étterem jelenlétét!!! Úgy tûnik, hogy a város jótevõjének képében tetszelegve, szemben az egész világon betartott üzletpolitikával, a mi kis lélekszámú városunkat is "megajándékozzák" egy efféle büfével (mert étteremnek nem nevezném), és mi csak hálásak lehetünk, de a helyszín meghatározói nem.

A városok többségében korlátozzák az autóforgalmat a városközpontban vagy kitiltják onnan az autókat, míg nálunk odacsábítják a 6-os számú fõúton dübörgõket, hogy térjenek be Dunaújvárosba egy hamburgermajszolás idejére.

Egészen júniusig úgy volt, hogy még semmi sem dõlt el, mert elõször a város rendezési tervét kell módosítani ahhoz, hogy a részletes rendezési tervben bármilyen új építmény helyet kapjon (a közgyûlés határozata alapján).

Nem kellene engednünk a nyugatról beáramló, agresszív reklámokkal betörõ, minden üzleti eszközt felhasználó multinacionális etetõhálózat újabb felbukkanását hazánkban. Remélhetõleg, a város lakossága érvényesíteni tudja közös akaratát a képviselõtestülettel szemben.