Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Papírgyűjtés irodaházban

Év: 
1998
Szám: 
Tél
Szerző: 
Lugosi Bea

Sokan úgy gondolják, egy fecske nem csinál nyarat. Pláne nem, ha környezetvédelemről van szó... De fecskék szerencsére mindig akadnak. Fecskék, akiket nem rettent el a "lehetetlen", a "reménytelen" vagy a "felesleges" szele és nekivágnak. Csakazért is.

 

 
A papír újra felhasnálható. Kár lenne kidobni! KÉRLEK? IDE DOBD A FELESLEGESSÉ VÁLT PAPÍRT!
Hulladékból mûanyaghinta

Történt pedig, hogy az Öko-Fórum Alapítvány lelkes stábja (Ruepp-Vargay Mária és Borsos Szabó Tamás) ábrándozni kezdett egy rendszeres papírgyûjtési programról. Hatalmas irodaházban dolgoznak, ahol temérdek szobában temérdek ember irdatlan mennyiségû papírhulladékot hajigál ki nap mint nap a kukába; nem nehéz hát kitalálni, honnan az ötlet.

Hogy elgondolásuk ne maradjon mosolygós rózsaszín álom, tavasz végén nekivágtak a megvalósításnak. Mivel ezeket a dolgokat kisebb körben érdemes elkezdeni, egyenlőre csak saját emeletükön igyekeztek megszervezni a gyűjtést: a raktáros néni bevonásával megszerezték a kiürült fénymásoló papíros dobozokat, melyekre csinos feliratot terveztek; felhívták az intézetben dolgozók figyelmét a papírgyűjtésre; majd egy-két ismerős munkatársat megkértek, hogy tegyék szobájukba és használják a gyűjtőedényeket. A legjobb ötletnek a titkárság megnyerése bizonyult, hiszen ott előbb-utóbb mindenki megfordul, ott akadhatott meg tehát a legtöbb ember szeme a dobozkán.

A hatás nem is maradt el: egyre többen kopogtattak az Alapítvány ajtaján és kértek a maguk szobájába is papír-kukát. Ma már mintegy 20 szobában 30 ember (majdnem mindenki) külön gyűjti az értékes papírhulladékot, így Tamás eddig apránként 300 kiló papírt cipelt el hátizsákban, gyalogszerrel és hatalmas lelkesedéssel egy nem is olyan közeli hulladékátvevőhöz. Ami a szállítás módját illeti, kényszerből választották ezt a megoldást. A papír átvételével foglalkozó cégek - érthető okokból - csak nagyobb mennyiségért mennek házhoz, az Öko-Fórum esetében azonban nincs mód 300-400 kiló papír tárolására. Az épület gondnoka ugyanis - láss csodát - nem kívánt helyet biztosítani az összegyűlő papír számára (rokona lehet az ELTE gondnokának???), így Máriáék a saját helyiségükben voltak kénytelenek megoldani az átmeneti tárolást. Remélhetőleg gondnok úr vagy még felsőbb körök előbb-utóbb meggondolják magukat és helyet adva néhány konténernek lehetővé teszik, hogy az Öko-Fórum aprócska irodájából elindult szelektív gyűjtés az egész irodaházat behálózza. Az emberek ugyanis - Tamásék tapasztalata szerint - igenis lelkesek. Szívesen vesznek részt a gyűjtésben, amibe könnyűszerrel bevonhatók.

Sokszor nincs szükség másra, mint jó példával elöl járni és lehetőséget biztosítani az emberek számára. Azok számára, akik egyedül kevésnek érzik magukat. Ehhez pedig egyetlen fecske is elég...