Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasóinktól

Év: 
1998
Szám: 
Tél
Szerző: 
Szépvölgyi Szabolcs
Vigyorgó levélke

Hadd kötekedjek kicsit a KukaBúvárral! PVC: a mûanyagkémikusok azt állítják, hogy mikor a rákkeltõ hatást vizsgálták, akkor olyan koncentrációban alkalmazták a szert, hogy úgy szinte mindenrõl kiderülne annak rákkeltõ hatása. Kíváncsi volnék, hogy kimutatható-e statisztikai összefüggés a monomerrel dolgozók körében, hogy valamely rákos daganat nagyobb számban fordult-e elõ a körükben, mint az átlag lakosságnál. A mûanyagosunk azt állította, hogy Magyarországon a dolgozók körében mindössze két rákos daganat volt, az is majmon és a dolgozók szeszbarátok voltak. (?)

Persze ez a PVC elégetésekor keletkezõ sósavgáz problémáját nem oldja meg. Bár az iparágiak arra hivatkoznak, hogy a NaOH és Na iránti igény miatt klórfelesleg van, amit el lehet odázni a PVC-vel (beletemetjük), de mivel a használt PVC visszagyûjtésének megoldása nem is téma, így elveszítjük a kontrollt is a klórprobléma felett. Azaz szerintem a PVC-t (mondjuk termékjel beégetéssel és számottevõ ellenértékként felajánlott pénzel vagy direkt PVC gyûjtõ konténerekkel és propagandával támogatott) begyûjtésének megszervezéséig, a sósavbomba felrobbanásának elkerülésére, tényleg be kéne tiltani.

Azért ne gondold, hogy nem a környezetvédõket támogatom ebben a vitában, de ha a túloldal általam nem igazán tisztelt áltudományosságával élnek, az elszomorít. Akkor is, ha tudom, hogy az átlagemberre kéne hatni.

A visszaváltható, újratölthetõ csomagolásokkal kapcsolatban egyetértek. Sõt tejnél azt sem tartanám rossz ötletnek, ha tartályocskában hoznák és a boltban lehetne szabványméretû üvegekbe tölteni (akár steril automaták segítségével is, a szupermarketek kedvéért, bár én sem kedvelem a multikat).