Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szép új világ

Hírek a genetikai manipulációról
Év: 
1998
Szám: 
Tavasz

 

Guberáló a KukaBúvár melléklete pedagógusok és diákok számára

 

 

 

 

 

Osztrák tüntetés a turbó-tehenekellen
Osztrák tüntetés a turbó-tehenek ellen
Osztrák bojkott

Az osztrák környezetvédelmi csoportok bojkottálták a genetikailag manipulált szervezetek szándékos szabadon bocsátásáról szóló törvénytervezetet, hivatkozva a betiltást szorgalmazó tavalyi népszavazásra. A Greenpeace, a Global 2000 és más csoportok, amelyek támogatták a tavalyi petíciót, azóta is lobbiznak, hogyan kéne a kormánynak törvénykeznie. Azt állítják, hogy az új törvények nem felelnek meg a minimum követelményeknek.

Forrás: Greenpeace Austria

A génmanipulalt termékek jelölése

Az osztrák környezetvédõk, gazdák, élelmiszergyártók és üzletláncok összefogtak, és Európában elsõként országos színtû rendszert dolgoztak ki a genetikailag manipulált anyagokat nem tartalmazó termékek megjelölésére. A koalíció résztvevõi a gazdákon kívül a Greenpeace és a Global 2000 szervezetek, valamint a Billa, Spar és Adeg üzletláncok. Ahhoz, hogy valamelyik termék megkaphassa a garanciapecsétet, az elõállítónak bizonyítania kell, hogy az eljárás egyik szakaszában sem alkalmaztak génmanipulált anyagokat, és a független ellenõrzõ szervek rendelkezésére kell állnia. 1997 december 18-án nem fogadták el a Európa Bizottság javaslatát, hogy minden génmanipulált szóját vagy kukoricát tartalmazó, vagy abból lett elõállított termék, kötelezõen megkülönböztetõ jelzéssel legyen ellátva. Az EU a manipulált DNS jelenlétét vizsgálná meg, bár ebben az esetben azok a termékek, ahol az elõállítás folyamán a DNS megsemmisült, nem lennének megjelölve. A fogyasztók védelme érdekében Ausztria és Luxemburg betiltotta a Novartis cég kukoricájának importját, bár az EU kormányok márciusig megint elnapolták a tiltásra vonatkozó törvények meghozatalát. Az Egyesült Allamok keményen kitart az európai génmanipulált termékekre vonatkozó törvény ellen. Dan Glickmann, az USA mezõgazdasági minisztere reméli, hogy a megkülönböztetõ jelzésekre vonatkozó tervezetet elvetik, mert ez üzleti akadályokat jelenthet.

Forrás:: LABELS

Humanoid nyuszik

Humanoid nyuszik

Francia gazdák akciója

A második legnagyobb francia szakszervezethez, a Confederation Paysanne-hoz tartozó mintegy 100 gazda január 8-án elfoglalta a Novartis cég egy raktárát, ahol 5 tonna génmanipulált kukoricát találtak, amit rögtön megsemmisítettek. Röviddel ezek után 3 képviselõjüket letartóztatták és pár órára bebörtönözték.

A Novartis cég egymillió dollár kártérítést követel. Az összeg valószínûleg eltúlzott, hogy az egész esetet politikai üggyé tegyék. A génmanipuláció ellenzõi, környezetvédõk, fogyasztói csoportok, gazdák, tudósok, stb. demonstrációt szerveznek a bíróság épülete elé.

Forrás: Etienne Vernet (Ecoropa-France)

Egerekbõl emberi spermát

A világ egyik vezetõ biológusa anyagi támogatást kért kísérletéhez, hogy sejtet ültessen át emberi herékbõl egérbe. A cél olyan egerek létrehozása, amelyek emberi spermát termelnek. "Amikor az emberek elõször meghallják, mit akarunk csinálni, igen elborzadnak."- mondta Roger Short, a melbourne-i Royal Women's Hospital orvosa, "De amikor túlteszik magukat az elsõ sokkon, sokan elfogadják a javaslatot." Shortot elképzelésében az a kísérlet inspirálta, amit Ralph Brinster, a University of Pennsylvania munkatársa hajtott végre 1996-ban, amikor is bebizonyította, hogy patkányból egérbe átültetett sejtek hatására az egér képes érett patkány spermát termelni. Short most meg akarja ismételni Brinster kísérletét, azzal a különbséggel, hogy megpróbál az egér által termelt spermával megtermékenyíteni egy patkány petesejtet. Ezek után akarja a kísérletet elvégezni emberi sejtekkel. A New Scientist magazin által megkérdezett bioetikusok szerint a legnagyobb akadályt az emberekbõl ösztönösen kiváltott ellenszenv okozza. Ugyanakkor biztonsági okokra is tekintettel kell lenni. Elõször is, az emberi sperma, ami egér herében termelõdik a folyamat alatt olyan változásokon mehet keresztül, amelyek megtermékenyítés esetén komoly defekteket okozhatnak. Másodszor, egér vírusok támadhatják meg a spermát, ami hasonló aggodalmakra ad okot, mint amelyekkel állati szervek emberbe ültetésénél kell számolni.

Forrás: Peter Aldhous (New Scientist)

Új teremtés

Új teremtés

Illegális szójaültetvény Brazíliában

A brazil Rio Grande do Sul államban a rendõrség egy illegális transzgénikus szója ültetvényt foglalt le. A génmanipulált vetõmag Argentínából Brazíliába való becsempészése igen aggasztja a brazil hatóságokat. A kivizsgálások befejeztével Antonio Ruschel, a rendõrség munkatársa javaslatot fog tenni a brazil Mezõgazdasági Minisztériumnak, a Tudomány és Technológia Minisztériumnak és a titkosrendõrségnek arra, hogyan szabályozzák és büntessék a génmanipulált termékek becsempészését. A rendõrségnek rendelkezésére áll a transzgenikus vetõmagok eredetét illetõ dokumentáció. Az egyik forrás a Monsanto cég argentin képviselete, brazil vetõmagkereskedõkön közvetítésével.

Forrás: Correiro Brasiliense

Zsírmentes sertés

A DuPont vegyipari óriásvállalat hárommilliárd dollárt fog fordítani genetikailag modifikált élelmiszer termékek kikísérletezésére, és azt reméli, pár évtizeden belül az ebbõl eredõ haszon eléri az 1997-es teljes bevételük összegét, 45.1 milliárd dollárt. Pár éven belül piacra akarják dobni a génmanipulált kukoricán tartott zsírmentes sertésüket, olyan kenyeret, amelyikben rákellenes vegyianyagok vannak, és vegetáriánus alternatívákat a húsra és tejre. A többi vegyipari vállalat is követi a példát.

Forrás: Wall Street Journal