Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Búzaégetés

Év: 
1998
Szám: 
Tavasz
Szerző: 
silly

A megoldás kézenfekvő. Torgyán miniszter felvásárolja a feleslegesen megtermelt búzát, Pepó miniszter pedig enged a keményen nyomuló égetőslobbi szorításának, és szemétégetőket építenek országszerte. Aztán az államosított búzát elégetik az állami égetőkben.

 

Viccelek. Ahogy a hetykén kaszáló miniszter mondta, Isten ellen való vétek búzát égetni. De feleslegesen termelni is! Persze Isten ellen való vétek lenne hulladékégetők építése is. Akkor, hogy is van ez?

Tudjuk, hogy a battonyai termelőknek nem ez járt a fejében, de a biomasszából termelt energia nem egy rossz gondolat, sok országban alkalmazzák. Persze, ehhez nem búzát kell termelni! Sok helyen már leszámoltak azzal, hogy rossz termőhelyen, nagyon sok vegyszerrel gabonát termesszenek - feleslegesen. Helyette inkább energiaerdőket telepítenek, 3-4 éves vágásfordulóval aratják a kefesűrű füzest vagy nyárast (ha alkalmas rá a terület, még a hígtrágyát is lehet így hasznosítani!). A kombájnokat egy kicsit átalakítják. Vagy az erdőgazdasági hulladékot (forgácsot, fűrészport) hasznosítják kis kombinált ciklusú erőművekben. Ehhez erdőket telepítenek a feleslegessé vált szántók helyén. De a gabona felesleges szalmáját is el lehet égetni speciális erőművekben, és ezzel kisebb települések energiaellátását biztosítani lehet, ahogy pl. Dániában csinálják. Ilyen lokális megoldásokkal meg lehet úszni egy atomerőművet...

Nincs mese, a mezőgazdaságot át kell állítani, ezt kívánja a gazdaság, a kemény feltételeket diktáló Európai Unió, no meg a józan ész. Csak rövid távon lehet megoldás, hogy az állam felvásárolja a feleslegesen termelt és eladhatatlan mezőgazdasági termékeket. Még akkor is, ha nagy disznóságok vannak a gabonakereskedelemben, és a kistermelőkön csattan az ostor. A gazdáknak új utakat kell keresni, az államnak pedig azokat kell támogatni.