Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Módosítják a termékdíjtörvényt

Módosítják a termékdíjtörvényt
Év: 
1998
Szám: 
Ősz
Szerző: 
HuMuSz

A kormány módosítani kívánja az 1995-ben elfogadott a környezetvédelmi termékdíjakról szóló törvényt. Az erre vonatkozó javaslatot szeptember 30-án tárgyalta meg az Országgyûlés Környezetvédelmi Bizottsága, melyen meghívottként a

Mivel a KöM a törvénymódosítás tervezetét velünk többszöri kérésünk, személyes megkeresésünk ellenére sem egyeztette, sõt azt az Országos Környezetvédelmi Tanácsnak sem mutatta be, csak az utolsó pillanatban állt módunkban megismerni és véleményezni. Módosítási javaslatainkat, amelyeket a Bizottsághoz eljuttattunk, az alábbiakban közöljük.

Sajnos ezek a javaslatok már legfeljebb képviselõi indítványként kerülhetnek megtárgyalásra, mert a számtalan hibával, rossz hatásokat eredményezve mûködõ jogszabály tényleges kijavítására a Kormány nem mutatott hajlandóságot.

A HuMuSz a törvénymódosítás tervezetét országgyûlési vitára alkalmatlannak tartja.

A törvény és az azt kiegészítõ végrehajtási rendeletek hatásmechanizmusa nem a törvény által elérni kívánt cél irányába mutat. Hiányosságaikat, belsõ ellentmondásaikat az elmúlt években többször és minden lehetséges fórumon bíráltuk, a változtatásokra konkrét javaslatokat tettünk, amelyeket a KöM egyes szakértõi elfogadhatónak találtak. Sajnálatos módon a beterjesztett tervezetben ezekbõl, de a szaktárca szakértõi által önállóan kidolgozott elképzeléseibõl (pl. információhordozó papírok termékdíja, festékek, lakkok termékdíja) sem jelenik meg semmi. A törvénytervezet egyetlen érdemi intézkedése, a termékdíjak növelése pedig még az inflációs rátát sem éri el. A KöM helyettes államtitkárának tájékoztatása szerint a termékdíjak körének kiterjesztésére, illetve a jogszabály egyéb változtatásaira tett javaslatokat a Pénzügyminisztérium és a Gazdasági Minisztérium utasította el.

A módosítás beterjesztett formában történõ elfogadása újabb 2 évre biztosan befagyasztaná a jelenlegi gyenge és több tekintetben környezeti károkozást elõsegítõ szabályokat.

Az Országgyûlés Környezetvédelmi Bizottsága, bár a képviselõk szinte kivétel nélkül élesen bírálták a beterjesztett javaslatot, egyhangúan támogatta annak általános vitára történõ elõterjesztését. A Környezetvédelmi Bizottság súlyának megfelelõen szavazott.