Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kukás szemmel Norvégiában

Kukás szemmel Norvégiában
Év: 
1998
Szám: 
Ősz
Szerző: 
Molnár Attila

Családi kirándulásunk alkalmával a fjordok országában, ha már lehetõségünk volt rá, hát kukáztunk egyet. Egy ismerõsünk révén megtekintettünk egy szeméttelepet Norvégia DK-i részén. Regionális lerakó volt, ahová hét településrõl (fõleg falvakból) hordják a szemetet. "Teljes a lefedettség", minden háztartásból elviszik a szemetet.

Mûanyag zsiráf a norvég szemétben
Mûanyag zsiráf a norvég szemétben

Faluhelyen a szelektív hulladékgyûjtés igen jól megy, amit a depónián tapasztalhattunk is. Szerintünk igen nagy lelkesedéssel és a dolog fontosságát átérezve végzik a vikingek leszármazottai. Külön gyûjtik az üveget, a papírt, a mûanyagot, stb. A veszélyes hulladékok, autógumik és akkumulátorok összegyûjtésére is nagy hangsúlyt fektetnek. Külön gyûjtik ezeken kívül a fát, melyet egy helyi illetõségû egyén visz el idõnként.

Érdekes, hogy a háztartási gépeket például a gyártó szállítja el és hasznosítja újra, mivel fõleg skandináv gyártmányút vásárolnak, és sûrûn is cserélik a magyar viszonyokhoz képest.

A felszereltség elég magas szintû. Van a szeméttelepen kompaktor és egy - az amerikai filmekben olyannyira megcsodált - autóprés is. A depónián sok önkéntesként mûködõ sirály is dolgozik.

Szerves kuka
Szerves kuka

Ám ez a szelektív gyûjtögetés nem volt általánosítható egész Norvégiára. Osloban például a szemétégetésben keresik a megoldást. Nagyon sok itt is a szemét, ami magyarázható azzal, hogy azért ott is elég szépen "agyoncsomagolgatnak" mindent.

Két érdekes komposztálási technikára is felfigyeltünk. Az egyik egy háztartásokban is használható kuka (mellyel egyébként egy parkolóban találkoztunk). Ebbe gyûjtik a komposztálható hulladékokat. Érezhetõ volt, hogy a gyûjtõedényben magasabb a hõmérséklet alakul ki (egy hõmérõ is jelzi is), amely a komposztálási folyamatoknak ideális feltételeket teremt.

A másik szintén családi házakban, nyaralókban használható komposztáló szerkezet. Ez egyébként a nem közmûvesített helyeken, például nyaralókban kötelezõ is. Ez tulajdonképpen az autentikus "dübbentõs WC" továbbgondolt XX. századi változata. A szerkezetbe került papírral és ürülékkel a hõmérséklet állandó szinten tartásával és a szellõztetéssel hamarabb érik el azt, ami az autentikus változatnál az idõ sodrában történik. Természetesen, ahogy Norvégiában kell, ezt elektromos áram felhasználásával érik el, az iszonyú olcsó villamosáram díjak miatt. Egy gyenge kis búgás jelzi a mûködést, amelyet az áldásos tevékenység tudatában igen könnyû volt megszokni.