Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kidobni vagy kimosni?

Év: 
1998
Szám: 
Ősz

Az érdekelne, hogy amikor én gyûjtöm a Tetra Brik, Combibloc és egyéb dobozokat, hogy majd visszaküldjem a gyártónak a "Tapossa laposra" akció keretén belül, és annak rendje és módja szerint alaposan kiöblítem vízzel, meg egy cseppnyi mosogatószerrel is, amit azután kimosok, akkor mivel okozok több kárt? Ha használom a drága ivóvizet és szennyezem a környezetet a mosogatószerrel, meg azzal a folyamattal, amikor a gyártó a doboz felét még akár vissza is tudja alakítani új dobozzá, vagy ha egyszerûen kidobom az üres dobozt?

Emlékezetem szerint valamelyik KukaBúvárban volt egy riport a dobozok újrafeldolgozásáról. Ebben az üzemlátogatást tartó emberke mondott olyasmit, hogy ha kimosnák a dobozokat, sokkal kevesebb gondjuk lenne vele az újrafeldolgozás során.
Joó Feri

Kedves Feri,
az általad emlegetett témákon a HuMuSz dolgozik évek óta.

1. A csomagolóanyagok újrahasználata vagy eldobása kérdésében kb. 10 éve követeljük a KTM-tõl a szükséges életútelemzések (összehasonlító ökológiai mérlegek) elvégeztetését. Ez csak akkor elfogadható, ha a vizsgálatokat itthoni viszonyok között végzi független szakértõ intézet. Ez persze milliós nagyságrendû munka, amit mi nem tudunk megfinanszírozni, a KTM pedig látványosan lesz...a az egészet.

Az eredmény: az italforgalmazók és csomagolóanyag gyártók természetesen a számukra kényelmesebb és nagy hasznot hozó egyutas csomagolásokat nyomják, a többutas csomagolásokat pedig a legtöbb területen már kirugdalták (a sör is csak azért kivétel, mert a LepraKak-ba szénsavas ital nem mehet, az eldobó üveg pedig eladhatatlanná drágítaná a nedût).

2. Az jó, ha csatlakozol az akcióinkhoz, de figyeld a felhívásainkat. Mi sem a "Tapossa laposra" akciónál, sem az "Átlatszó akciónál", sem a "Lepra-képeslapot Bajának!" akcióknál nem mondtuk, hogy mosd ki a kiürült csomagolóanyagot.

Hadd szagolják, amit csináltak...

Kalas
HuMuSz