Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Dobozos pataktej

Dobozos pataktej
Év: 
1998
Szám: 
Ősz
Szerző: 
Szilágyi László

Torgyán miniszter nagy buzgalommal nekilátott ellátni az összes iskolást ingyenes iskolatejjel. Ez a része rendben is volna, bár nem minden gyerek szorul rá szerencsére, de a hír további része elég sok gondot vet fel. A kisgazda vezér, aki eddig dühödten küzdött a multinacionális nagyvállalatok térnyerése ellen, most a Tetra Pak céggel akarja bedobozoltatni az iskolatejet, mondván, hogy ez a legolcsóbb. Bár azóta ezt nem erõsítették meg, érdemes ezen elgondolkodni.

Vajon kinek olcsó a kombinált doboz, amely több réteg papírból, polietilénbõl, neadjisten alumíniumból áll, sõt még szívószál is kell hozzá? Miért olcsó az a 2 dl-es vegykódoboz, amelyért az üzletben kifizetünk kb. 20 Ft-ot, és amely doboz önmagában drágább, mint a belecsomagolt ital? Hogyan lehet olcsó az a csomagolóanyag, amely a tej kiszippantása után újrahasznosíthatatlan szemétté válik?

Hátborzongató, hogy még alig állt fel az új kormány, máris ott házalnak a multik lobbistái a miniszterek háza táján. Legalábbis a hírbõl az hallatszott ki, hogy "szelíd" ipari nyomásra készült a nagy szociálpolitikai terv. Persze eddig is így ment, hiszen ugyanez a cég járta ki Baja Ferencnél a hihetetlenül gyenge termékdíjtörvényt - a saját hasznára.

Ha a hír igaz, akkor csoda, hogy Torgyán Úr most nem látja, hogy a KIS tejGAZDAságokat lehetne itt támogatni (a rászoruló gyerekeken túl), hiszen sokkal jobban járna mindenki (leszámítva a dobozoló multit, de beleszámítva a környezetet!), ha kannás tejet kapnának az iskolák. Így lenne friss tej, de nem lenne szemét. Jöhetne - akár "zetorokon" - a városba a vidék terméke, végre pataktej lenne "patakvér" helyett!