Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Csipesszel a csikkek ellen

Év: 
1998
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Nagy Tamás

Budapesten, a Feneketlen-tó közelében lakik egy lelkes városvédõ, Nemes Gábor, feleségével és két gyermekével. Köztisztasági tevékenységet végez, teljesen önkéntesen, felesége teljes körû támogatását élvezve. A parkok, a játszóterek tisztaságának megõrzésén dolgozik, kitartó szemétgyûjtéssel, bármiféle ellenszolgáltatás és egyéb érdek nélkül. A "csodabogár"-effektus az utóbbi idõben többek - köztük a HuMuSz - érdeklõdését is felkeltette.

Csikk- és szemétszedés speciális csipesszel
Csikk- és szemétszedés speciális
csipesszel

Ezen akciókból, tervekbõl ízelítõ:

A szemét elleni harc gyökerei Nemes Gábor diákkorára nyúlnak vissza, a pannonhalmi bencés szerzetesek, sok egyéb mellett, a teremtett világ értékeinek és szépségének a tiszteletére és megõrzésére nevelték õt. A szemétgyûjtés elsõ gyermekének születése után vált számára hasznos idõtöltéssé a parkban való babakocsiztatás során. Napjainkban egy patinás magyar cég alkalmazottjaként munkahelyén is a környezetvédõ életstílus hirdetõje, ötleteivel cégének hulladéktermelését igyekszik csökkenteni. Munkája révén sokat utazik külföldre, így bõvelkedik nagyvilági pozitív és negatív hulladékos tapasztalatokban. Lakóhelye környékén rendszeresen látogatja családjával a parkokat, zöld területeket, s míg mások üldögélnek, sétálgatnak, addig õk szemetet gyûjtenek. A szemetes parkokban panaszkodó nagymamáknak fél óra bosszankodás és mérgelõdés helyett öt perc cselekvést szokott javasolni. Általános véleménye, hogy mindenki hagyja úgy maga után a parkot, ahogy azt legközelebb találni szeretné.

Az ismert kínai mondás szerint, a Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól vesszük kölcsön. Nagyobb tömegeket megmozgató szemétgyûjtéseket neves napok - mint Föld Napja, Takarítási Világnap - alkalmából szervez, legutóbbi ilyen rendezvény április 22-én volt, a Feneketlen-tónál fekvõ játszótér területén. A szemetet gyûjtõ gyerekek sorsoláson vettek részt. Az eseményt a Flamenco Szálló, Nemes Gábor felesége és a HuMuSz támogatták. Egy vacsorameghívást, egy Földet ábrázoló tortát és KukaBúvár elõfizetéseket lehetett nyerni. Az igazi nyertesek azonban a park és az odalátogató gyerekek voltak, akik egy tiszta játszóteret találtak másnap. Nemes Gábor köztisztasági munkája mellett a parkfenntartó intézményeknél is képviseli a szemétmentes parkok, zöldterületek érdekeit. Hosszas utánajárás után sikerült elérnie fõként a csikkinvázió megfékezése érdekében, hogy egyes szépen felújított játszótereken az elavult kukákat hamutartóval ellátott korszerû szemétgyûjtõ edényekre cseréljék a sokmilliós felújítási költségek töredékéért. Az általa kezdeményezett és lebonyolított akciók - futóverseny, tombolajáték - mindig a szemétgyûjtés köré szervezõdnek. Nemes Gábor a HuMuSz-szal együtt gondolkodik a folytatáson.

  • állandó, rendszeres köztisztasági õrjárat szervezése és fenntartása;
  • örökbefogadási koncepció a parkokban, zöld területeken lévõ szobrokra, fákra, stb. az örökbefogadó meghatározott idõre gondoskodik az adott objektum tisztántartásáról, megõrzésérõl;
  • "ökopark", mint szemétmentes övezet(ek) létrehozása, mintaterületek, ahol a tisztaság fenntartása és jól szervezett keretek között történik és a szemetelés fokozottan tilos és büntethetõ.
   Ötleteket és felajánlásokat várunk "parkbarát" jeligére a 1519. Budapest, Pf. 401. címre.