Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Pannon Szövetség válasza

Év: 
1997
Szám: 
Tavasz
Szerző: 
Bálint Csaba elnök

Tisztelt Fõosztályvezetõ úr!

Az italos fémdobozok kitiltásával kapcsolatos, 1010/1/97. számon írt válaszát az alábbiak miatt nem tudom elfogadni:

1./ A jelenlegi szabályozás alapján egy alumínium italos dobozt 8 fillér, egy fehérbádog dobozt 13 fillér termékdíj terhel (plusz ÁFA). Ez az összeg a csomagolóanyagfajták belsõ piaci arányainak alakítására és a fogyasztók (környezetvédelmi indittatású) befolyásolására egyaránt alkalmatlannak tûnik.

2./ A díjak mértékét nem az Ön által felemlített Tanácsaadó Testület, hanem az országgyûlés határozta meg (mégpedig a KTM által elõkészített törvénytervezet alapján). A jogszabákly elkészítés során a környezetvédõ szervezetek hasztalan igyekeztek a jelenleginél magasabb díjtételeket és magasabb hasznosítási arányszámokat. Mint utólag sajnos kiderült: igyekezetünk egyébként is formális volt, hiszen valójában az egész szabályozás a Baja miniszter úr és az ipar képviselõi között létrejött márciusi "Megállapodás" szerint lett levezényelve.

3./ A társadalmi szervezetek Bizottságba delegált tagja (Bödecs Barnabás) a mozgalomnak rendszeresen beszámol. Erre hivatkozással -és a KukaBúvárban olvasott cikkek alapján- joggal állíthatom, hogy a betétdíjas rendszerek megmentésére nincs esélye sem neki, sem a Bizottságnak, legkevésbé pedig a mozgalomnak.

4./ A többutas rendszerek támogatására, az "erõteljesebb betétdíjak meghatározására" jogi beavatkozást feltételez, ami -miként más országok példája jelzi- nem összegyezhetetlen a piacgazdasággal.

Beavatkozásra várni azonban mindaddig meddõ dolog, amíg a jogalkotásra hivatott szerveknél alapvetõen hiányzik az arra irányuló szándék és bátorság hiányzik. A csomagolóanyagok betétdíjáról szóló jogszabályt az Ipari Minisztérium évek óta csupán ígérgeti megalkotni,- miként a KTM a Hulladéktörvényt. Meggyõzõdésünk, hogy mire ezek a jogszabályok -esetleg mégis- elkészülnek, nem lesz mit megmenteni.

Kérésünket ezúton megismételjük: az italos fémdobozok kitiltása, a többutas csoamgolási rendszerek megmentése érdekében a további kifogások helyett konkrét és sürgõs jogszabályi intézkedéseket várunk. Várjuk a fentiekkel kapcsolatos tájékoztatását.

Gyõr, 1997. január 13-án.

Tisztelettel: