Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

ÉrSzűkület

A DACHAUI HALÁLTÁBOR
Év: 
1997
Szám: 
Tavasz
Szerző: 
London Evening Standard

Az amerikai Wendy's Old Fashioned Hamburgers gyorsétterem-hálózat fõ reklámembere korházba került. A 64 éves Dave Thomas, aki televiziós hirdetések tömkelegében jóizû humorral gyõzködi a nézõket arról, hogy hmmmburgert vegyenek, szívbetegségben szenved. A legutóbbi reklámban éppen zsíros szalonnás-sajtosburgert /fat-laden bacon cheeseburger/ magasztal. Miközben ezek a reklámok mõsoron vannak, Dave egy clevelandi korházban fekszik, ahol érszûkület miatti betegségébõl lábadozik.

A Wendy's szóvivõje szerint a reklámok további közvetítése nem irónikus, tagadja, hogy bármi összefüggés volna Dave étrendje és betegsége között. Ugyanakkor semmi magyarázatot nem talál a betegségre, hiszen Dave nem cigarettázik, nem iszik, nem túlsúlyos.

1988-ban hasonló eset törtönt, akkor a Marhahúsipari Tanács nem újította meg James Garner színész szerzõdését. Mindkét fél tagadta, hogy a döntésnek bármi köze volna a betegséghez. A Tanács szerint Garner egy másik céggel kötött szerzõdést, míg Garner cigarettázás miatti megromlott fizikai állapotára hivatkozott.

 

HmBurger utca

 

Angliában több polgármesteri hivatallal folynak már tárgyalások,hogy olyan utcatáblákat készítsenek, amelyeken fel van tüntetve a támogató vállalat neve. A támogató az utcatábla költségének negyedét lenne hajlandó fizetni.

Az ötletet "kiagyaló" cég egyik képviselõje azt állítja, hogy "érzékenyek" arra, hogy milyen vállalat neve kerül majd fel a táblákra. Cigaretta- és sörgyártók nem jöhetnek számításba...Viszont a meki várhatóan kihasználhatja majd ezt a reklám-lehetõséget is.

A történet felér azzal, amikor a McDonald's egy katedrálisban osztogatott röplapokat.

Egy kisvárosban hamarosan megjelennek az elsõ táblák...

 

 

A McDonald's Dachauban

 

A szerzõ beszámol a dachaui haláltábor felszabadításának '95-ös emlékünnepségein szerzett tapasztalatairól. Egészen elképedt, amikor a Dachauba vezetõ út fölött mindenütt léggömbök szálltak és a parkolóhoz közel a haláltábor kerítése mellett mekis dobozok hevertek szanaszét.

A McDonald's hol azt állítja, hogy a tábortól egy kilométerre árulnak, hol azt, hogy kettõre, pedig valójában néhány száz lábnyira. A szerzõ türelme elfogyott, hiszen 95 májusa óta beadványaira nem érkezik válasz.

Helyi polgárok tiltakozó akciókat szerveztek az alábbi transzparensekkel

 

NEM DISNEYLAND

 

 

BOJKOTT A MCDONALD'S ELLEN

 

Robin Williams nem reklámozza a McDonald's-ot

Habár Robin Williams-nek személyesen ötmillió fontot ajánlott fel a McDonald's, Williams nem hajlandó megjelenni semmiféle mekis csomagoláson és megtiltotta, hogy részleteket használjanak fel a "Szórakozott professzor" címû folmbõl televiziós reklámokban.

 

Nanu, nanu!

 

összeállította: andor