Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A műanyag környezetbarát anyag

Év: 
1997
Szám: 
Ősz
Szerző: 
Balázs István

KukaBúvár III. évfolyam, 3 szám * 1997 õsz

A Shauma samponos flakonon olvastam a kovetkezõket: "Környezetvédelem: A flakon, a kupak, a cimke természetbarát alapanyagokból készült." Persze mûanyag, úgyhogy ezt nem értettem. Ezért megérdeklõdtem a Henkel Magyarország Kft.-tõl, hogy vajon mik is ezek a természetbarát alapanyagok. Íme a válaszlevél:

"Kedves Balogh Emese! Sajnos a környezetvédelem nagy problémája a szemétbe kerülõ csomagolási hulladék, amely tömegében kb.20-30%-át, térfogatában a felét teszi ki a kommunális hulladéknak. A vásárló számára talán jelent valami pozitívumot a környezetvédelemre utaló megjegyzés. A Schauma samponokon már évek óta szerepel a környezetvédelemre vonatkozó (külföldön már nagyon elterjedt és megszokott) kifejezés "A flakon, a kupak, a cimke környezetbarát alapanyagokból készült." Ez azt jelenti, hogy a mûanyag (mint a flakon, a kupak, a cimke alapanyaga) környezetbarát anyag.

- A szemétbe kerülve elégetéskor szén-dioxid és víz keletkezik, semmiféle egyéb káros anyag nem terheli a környezetet.

- A flakon, a kupak összegyûjthetõ és problémamentesen újrafeldolgozható (reciklálható). Sajnos a visszagyûjtési rendszer és a "recycling technológia" még nem elterjedt Magyarországon.

- Elméletileg a természetbe kerülve ezek az anyagok lebomlanak és nem veszélyeztetik a környezetet, de ez a lebomlási folyamat nagyon hosszú.

Ha Ön a mûanyagok alapanyagára - a monomerre (etilén, propilén) - gondolt, az kõolaj vagy földgázszármazék, és a polimerizációs technológia során lesz belõle flakon vagy kupak alapanyag (pl.polietilén, polipropilén). Remélem, hogy továbbra is megelégedéssel használja a termékünket és esetleg egyéb információkkal is szívesen állok rendelkezésére.

Üdvözlettel: Henkel Magyarország Kft."

 

Kedves KukaBúvár!

 

Nem emlékszem, kipécézték-e már ezt az egyre terjedõ csomagolópapír fajtát, ami, felteszem, nem túl környezetbarát a belsõ mûanyag borítással. Népszerûsége érthetõ, hiszen sem a párizsi, sem a júhtúró nem tudja átnedvesíteni, eláztatni. Önök azonban - ha igazam van - részesíthetnék egy szakértõ eláztatásban, persze úgy, hogy ajánlanak egy környezetbarát megoldást is.

Egyúttal arra kérem Önöket, nyugtassanak meg: nem csak a magam (magunk) fajta környezetért aggódó kisemberek búvárkodnak lapjukban, hanem véleményformálók, döntési helyzetben lévõk, a környezetért valóban tenni tudók is. Ha nem így lenne, gyûjtsenek elõfizetõiktõl, támogatóiktól címkézett összegeket, amit Önök kizárólag a lap említett csoportokhoz való eljuttatására fordíthatnának.

Õszinte hívük

A komoly szakértõi eláztatás most elmarad, de már magasabb fórumon (pl. a Környezetbarát Termékminõsítõ Bizottság elõtt) is szóba kerültek ezek a csomagolóanyagok, pláne mert környezetbarátnak titulálták magulat. Ott mindenki egyet értett Önnel, de tenni a Bizottság nem akart semmit ellene. Nem olyan népszerûek ezek a csomagolások, mert túl nehezek ("rövidebb" benne a párizsi), sõt hazáig biztosan ki is bomlanak, mert a mûanyag nagyon síkos.

A KukaBúvár sok helyre eljut, elküldjük a döntési helyzetben lévõknek és a szakmai testületeknek is, de hogy okosodnak-e belõle?

A Coca Cola költözik

Szó mi szó, égett a mozgalom elõtt a HUMUSZ eddig eleget, hogy pont ott székel, ahol a Coca Cola dobozol. Na kérem, õsztõl ennek már kampó! És láss csodát: nem a HUMUSZ hurcolkodik, hanem a Coca Cola Amatil számolja fel suttyomban a gyõri palackozó üzemét. Akár verhetnénk is a mellünket, vedelhetnénk feszt a Bambit, hogy lám milyen derekasan kiutáltuk innen a lötttykirályt. Itt aztán többé már nem szennyez se levegõt, se vizet!

De fene tudja, valahogy mégsem vigad a lelkünk, hiszen a kivonulással 2oo derék gyõri vesztette el a munkahelyét. Aztán nem oldódott meg sem a kóla- sem a dobozkérdés. A háttérben ugyanis nem felszámolás, hanem coca cola-féle "racionalizálás" van, azaz a döntés igazi indoka a nyereség növelése, a gyártás további összpontosításával. A gyártósorok átkerülnek a dunaharaszti központi gyárba, tovább növelve annak évi 500 millió literes termelését.

Még nagyobb koncentráció, még nagyobb szállítási távolságok, még jelentõsebb környezetszennyezés. Böffff...

Kukapress