Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Virtuális háziállat

Rheinische Post
Év: 
1997
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Böbe

Guberáló a KukaBúvár melléklete - 1997 nyár

A japánoknak új kedvenc játékuk van. A Bandai Co Ltd. máris 350.000 db-ot adott el az elektromos madárból, amelynek mérete tyúktojásnyi és egy kicsiny képernyõn megjelenítve jelenik meg. A Tamagoccsi - ez a neve - gombnyomás segítségével simigatható és etethetõ. És mindenekelõtt gondoskodást igényel. Tulajdonosa játszhat vele vagy digitáis édességekkel kedveskedhet neki. Tamagoccsi mindezt elégedett fütyörészéssel hálálja meg.

A Te szemedet örökölte! (Adbusters)
A Te szemedet örökölte!
(Adbusters)

De jaj annak, aki elhanyagolja! Akkor senyved a madár, végül virtuálisan kimúlik, amely pusztulás igencsak valóságos lesz tulajdonosa számára, mert a játékot ezt követõen nem lehet újtra üzembehelyezni.

A Tamagoccsi nem csupán gyerekjáték, "serdülõk, titkárnõk, felnõtt férfiak is vásárolják", állítja Tomio Motofu, a gyártó cég szóvivõje. "Kezdetben fárasztónak találtam, hogy figyeljek rá. De eszik, lehet játszani vele és amikor ürülékét gombnyomással eltávolítom, ugrál örömében" - modja egy idõsebb nõ.

Takahashi Tomita pszichológus szerint a virtuális háziállat sok nagyvárosi lakos gondoskodási vágyát elégíti ki. "Ezt az ösztönös vágyat a legtöbb nagyvárosi lakos nem tudja kiélni, mert nem tud háziállatot tartani" - mondja Tomita.

A kereslet töretlen. A bandai idõközben erõteljesen növelte a termelést. Március végéig több millió db eladását tervezik. Olyan Tamagoccikat kívánnak forgalomba hozni, amelyek addíg "élnek", amíg a tulajdonosuk gondoskodni képes róluk.

Kezdetben vala a család, a gyermekek. Volt kirõl, kikrõl gondoskodnia még a nagyvárosi lakosnak is. De jöttek a vágyak, még többet ebbõl-abból, az igazi ízbõl és különösen a drága autókból. Kicsi vagy kocsi? A kocsi fölényesen elhúzott. Elnevezték, mint az embert - érdekes, fõként férfinevekkel illették -, de nem lehetett igazán gondoskodni róla. Nem reagált, nem adott hálás puszikat, nyalást, stb. Így aztán jött a kutya. csakhát az is élõlény, mint a gyermek, erõsen macerás. Beteg lehet, futtatni kell, sõt ürít is, ami büdös. Ha megunták, irány az utca, az erdõ. Több ma a kóbor eb, mint bármely vad emlõs. Ám itt a megoldás, a Tamagoccsi! Nincs többé rossz szag, kutyaszõr! Virtuális minden. A lehetõségek beláthatatlanok: virtuális nõ, férfi, gyermek. Nem kell alkalmazkodni senkihez, nem kell kölcsönösen szeretni senkit, hisz az sok lemondással jár.

Szinte biztos, hogy náluk is hamar el fog terjedni a Tamagoccsi, mint minden ilyen eszement dolog. Itt, Újpalotán megoldódik a kutyagumi-probléma, a Tamagoccsi csak virtuálisan piszkít. Hogy aztán bokáig járhatunk a gombelemben, a mikrochip-hulladékban? Hogy mindent elborít majd a hanyagság miatt elpusztult Tamagoccsik törmeléke? Majd megoldódik ez is. Elõször megjelennek a Tamagoccsik jogaiért kûzdõ civil szervezetek, majd a Megúnt Tamagocssik Átvevõ Telepei, ahol önkéntes nyugdíjasok dédelgetik valódi unokák helyett az ügyes kis elektronikus állatkákat. Szép új világ lesz...

Szerk.