Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ismét három részre szakadt az ország

Év: 
1997
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Baka Éva

A Tetra Pak sokat bábáskodott a Termékdíj Törvény megszüntetésénél, most meg kritizálja. Mi is ezt tesszük, bár más szempontok alapján. A dobozolós multi idõnként megjelenteti álszent környezetvédelmi kiadványát, az alábbiakban ebbõl idézünk.

Lapzártáig nem sikerült adatokat szerezni, hogy ki mennyit fizetett be a termékdíj-alapokba és arról sem, hogy ki kapott mentességet és milyen alapon. A következõ KukaBúvárban errõl is beszámolunk.

 

Papír csomagolóanyagot gyûjtõ programgazdák A programgazdák szabad kapacitása: 40 ezer tonna Gyûjtõ központok: Fejér és Baranya megye Gyûjtõudvarok: Somogy, Tolna, Veszprém és Zala megyék

 

 

Újrahasznosítás Magyarországon

 

A Környezetvédelmi Minisztérium által megfogalmazott terv programgazdákkal próbálja kialakítani az egész országot lefedõ hulladékgyûjtõ és hasznosító hálózatot.

A hazánkban keletkezõ 280 ezer tonna papírhulladékból 66%-ot, azaz 170 ezer tonnát terveznek begyûjteni. A Dunapack, a hulladékpapír programgazdája 1997-re 83 ezer tonna papír csomagolóanyagból származó hulladék feldolgozását vállalta, amelyet 2000-re 1000 ezer tonnára akar növelni. A Dunapack a rendszeres támogatáson túl egyszeri beruházási támogatást kapott, szennyvíztisztító berendezések korszerûsítésére. Az ma még nem világos, hogy mi lesz a többi begyûjtött és felhalmozott papírhulladékkal. Lehetséges, hogy más papírgyár is beszáll a feldolgozásba?

Természetesen szemét lesz belõle
Természetesen szemét lesz belõle

Az üveg csomagolóanaygból keletkezõ 110 ezer tonna huladékból 37% begyûjtését vállalták a programgazdák, ám az újrafeldolgozás már a gyárak szándékán múlik, akik rendszeres támogatást nem kapnakhatnak, csak úgy mint a fém újrafeldolgozók.

A mûanyag csomagolóanyagokból 149 ezer tonna keletkezik, amelynek 13%-át gyûjti be, s csupán 0.4%-át dolgozza fel a programgazda.

Az alumínium csomagolóeszközök hulladékából, amely óriási mennyiségû energiát testesít meg, mindössze 2%-ot gyûjtenek be.

Közel 1.4 milliárd forintot osztanak szét a csomagolóeszközök termékdíjából befolyt 1.8-2.0 milliárd forintból. Igaz, a minisztérium 4 milliárd forintra számított. Az egyszeri támogatást három évre lebontva adják a kedvezményezetteknek hulladékgazdálkodási célra.

ÖkoSEco
Tetra Pak Hungária RT.