Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Felhívás az Olvasóhoz

Felmérés a magyarországi másodnyersanyagfelvevő-piacról
Év: 
1997
Szám: 
Nyár

A HuMuSz ismét nagy fába vágja a fejszéjét. Úgy látjuk, hogy komoly társadalmi igény és elszántság támadt a különbözõ hulladékfrakciók szelektív gyûjtésére, de ehhez a legfontosabb hiányzik: az olyan vállakozások és cégek hálózatata, amelyek átvennék és feldolgoznák a hulladékot. Márpedig enélkül nincs értelme gyûjteni!

Látjuk azonban, hogy mostanában nagyon sok kisvállakozás kezdett ilyen tevékenységbe, de róluk végképp nem tudunk semmit. Ezért fordulunk segítségért Olvasóinkhoz. Kérjük, ha ismernek környezetükben olyan vállalkozót, amely a hulladék újrahasznosításával foglalkozik valamilyen formában, juttassák el ezt a felhívást és a KukaBúvárban található kérdõívet hozzá. Beszéljék rá, hogy töltse ki a kérdõívet és vegye fel a kapcsolatot a HuMuSz-szal! feltehetõen a kisvállalkozóknak gazdasági érdeke, hogy az emberek tudjanak a tevékenységükrõl és hogy jó kapcsolatot alakítsanak ki a környék társadalmi szervezeteivel, önkormányzataival és iskoláival. Azokkal az állampolgárokkal, akik gyûjtenének.

Az alábbiakban részletesen leírjuk elképzeléseinket.

Elõre is köszönjük a segítséget! Várunk minden ötletet, címet, kitöltött kérdõíveket, véleményt a magyarországi állapotokról, stb.

Címünk: KukaBúvár, Budapest, Pólus-Postal Center, Pf. 11., 1152.

Telefonszámunk: (1)417.2628

E-mail: [email protected]

A HuMuSz-t, mint társadalmi szervezetet egyre több magánszemély, iskola, önkormányzat, cég, társadalmi szervezet, stb. keresi meg hulladékkezeléssel, -gazdálkodással kapcsolatos kérdések, információk ügyében. Fõleg kampányok, rendezvények keretében szelektíven gyûjtött hulladék átvételével kapcsolatosan kérnek tõlünk felvilágosítást.

Sajnos eddig kevés segítséget tudott nyújtani a HuMuSz a másodnyersanyag-felvevõpiacon aktívan jelenlevõ cégek, vállalkozások tevékenységérõl, szolgáltatásairól, naprakész információkat tartalmazó adatbázis hiányában. Nagyon sok oktatási, gazdasági, környezetvédelmi célzatú hulladékgyûjtési kampány, rendezvény fullad kudarcba, sok környezetvédõ gondolkodású, jóérzésû ember keseredik el, amikor a sok munkával, szelektíven összegyûjtött hulladékkal nem tudnak mit kezdeni, ezen információk hiányában.

A fenti gondok enyhítésére azt határozta el a HuMuSz, hogy létrehoz egy regionális információkat tartalmazó adatgyûjteményt. Ezen adatbázis, egy országos felmérési munka eredményét felhasználva, tartalmazná a másodnyersanyagfelvevõ-piacon aktívan jelenlévõ cégek, vállalkozások elérhetõségét, átvevõ kapacitásuk fontosabb minõségi, és mennyiségi paramétereit, illetve az egyes átvevõk esetében néhány tájékoztató jellegû információt az átvett hulladék további sorsáról, újrahasznosulási folyamatáról.

Az adatgyûjtemény összeállítása két körben postai úton az egyes átvevõkhöz küldött kérdõívek útján valósulna meg.