Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ásványvizet csak üvegpalackból!

Év: 
1997
Szám: 
Nyár
Szerző: 
szerk.

Az osztrákok véleménye szerint a környezetvédelmi szabványokat nem szabad meggondolatlanul feláldozni az Európai Unió szabványai, a piac szabadsága kedvéért. Az osztrák fogyasztók például semmi szükségét nem látják, hogy a megszokott és jól bevált ásványvizes üvegeket eldobható mûanyag palackokra (ún, egyutas csomagolásra) cseréljék fel. Legalábbis ez az eredménye az Ökokonsult nevû független környezetvédelmi és gazdasági tanácsadó cég felmérésének: a megkérdezettek 79%-a nemet mondott arra a kérdésre, hogy "Ön mint fogyasztó szívesen látná-e a mûanyag palackos ásványvizek bevezetését?", 58%-uk pedig kifejezetten tiltakozott ez ellen.

Az Ökokonsult igazgatóját, Joschi Schillhabot nem lepte meg az eredmény: "Ez csak azt mutatja - kommentálta -, hogy a csomagolással kapcsolatos 1994-es viták óta, amikor elfogadták, hogy ásványvizek csak üvegben forgalmazhatók, az osztrákok különösen erõs környezetvédelmi érzékenysége nem változott."

Umweltschutz - Környezetvédelem (1996/12)

MINDEN 100 FT
Kár, hogy zárva!

Néhány éve az Apenta meghívott minket (HuMuSz), hogy kinyilatkoztassa, ásványvizet nem csomagolnak mûanyagba, egyrészt mert a visszaválthatós üvegpalack sokkal jobb megoldás a környezet számára, másrészt nem is lehet, mert a szénsavas ásványvíz átveszi a palack ízét, így rontja a termék minõségét! Akkor támogattuk ezt a piacpolitikát, sajnos azóta újabb vezetõváltás történt az Apentánál, és megjelent a PET-csomagolású lé is. A "Dús".

Zöld földnapi poló

A KTM-rõl jut eszembe: A Föld Napjára (pl. Vidámpark) nem jutottam ki, így csak most sikerült szembetalálnom magamat a zöld földnapi polóval. Nem tudom, mind ilyen-e, de amit én láttam, azon a kiterített (hengervetületû) földrészek TÜKRÖZVE kerültek ábrázolásra. (A feliratok, no meg a KTM embléma jól volt, tehát nem kifordítva vette fel az illetõ!

Talán az az üzenet értéke, hogy kifordult a világunk? Akkor hiányzik az utalás, hogy vissza kellene (a dolgokat) fordítani.

Ha mégis véletlen hiba, akkor gratula! Szakértõ KTM, szakértõ kormány! Persze - szokásomhoz híven - nem politizálok. Csak gratulálok.

Tepi

GRILLCSIRKE ÉS LÁTVÁNYPÉKSÉG
GRILLCSIRKE ÉS
LÁTVÁNYPÉKSÉG

Ha látvánnyal jól lehetne lakni, akkor Budapesten még több túltáplált embert lehetne látni

Zacskózárlat Zanzibárban

Az Indiai-óceánon fekvõ Zanzibár szigete betiltotta a mûanyag zacskók bevitelét, mondván: e termékek ártalmasak a környezetre nézve. A helyi polgármester hangsúlyozta: azonkívül, hogy a biológiai lebomlásra nem képes, eldobált mûanyag zsákok, szatyrok ártalmasak a környezetre, közvetlenül az ember egészségét is veszélyeztethetik, például amikor elégetik õket.

Népszabadság, 1997.03.08.