Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A világ lakosságának megoszlása jövedelem szerint:

Év: 
1996
Szám: 
Tél
Szerző: 
Boldog Nevégysemmit Napot! Harry Flood Adbusters

E L É G !

  • a leggazdagabb ötödrész kapja a világjövedelem 82,7%-át
  • minden vízszintes sáv a világ lakosságának egyenlõ ötödét képviseli
  • a legszegényebb ötödrész kapja a világjövedelem 1,4%-át

Mennyi pénz kell a boldogsághoz?

International Buy Nothing Day

Ezt a kérdést tette fel nemrég egy fogyasztói kutatócég tetszõlegesen kiválasztott amerikaiaknak. A válasz: "Kétszer annyi, mint amennyim van." Az eredmények mindenhol azonosak. Akiket vizsgáltak, átlagosan azt mondták, hogy ha kétszer annyit keresnének, mint jelenleg keresnek, akkor boldogak lennének.

Ennek van némi értelme. Gondoljuk meg: minél több pénzed van, annál többet kell költened. Találsz 20 dollárt, meghívod magad ebédre. Veszel egy házat, ott van a jelzálog. Elõléptetnek eladási igazgatóvá, ott vannak a hatalmas ebédek meg a kosárlabda-jegyek, amelyekkel udvarolsz a vevõknek. Elviszel két srácot a döntõre, egyszeriben új Air Jordans-t kívánnak. Beszélsz a barátaidnak a szerencsédrõl, elvárják ingyen a következõ kör italt. Így megy ez. Mondjuk fogyasztási spirálnak. Biztosan érezted már a húzását.

Kétszer annyit kívánni minden dologból. Ezért aztán Nagy Slukkok, RAM-kétszerezõk és Pamela Lee. A boldogság titka tehát a többlet. Nem kaptuk meg a teljes értéket, amíg nincs kétszer annyink, amennyit esetleg meg tudunk enni/inni/felölteni/nézni/birtokolni. Ezt nem értük el, amíg nem engedhetjük meg magunknak a pocsékolást.