Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

PIROMÁNIA

"Az égetés a technológia gyõzelme a józan ész felett."
Év: 
1996
Szám: 
Tavasz
Szerző: 
szerk

Fogynak a földi erõforrások. Egyre kevésbé engedhetjük meg magunknak, hogy felesleges csomagolóanyagokra pazaroljuk a még hozzáférhetõ természeti örökséget. Csak épeszû takarékosság és fogyasztáscsökkentés jöhet szóba ezután! Márpedig a hulladékégetés inkább fogyasztásra ösztönöz.

Így summázta egy lengyel szakértõ a hulladékégetésrõl kialakult véleményét. És itt elsõsorban a kommunális hulladék égetésérõl van szó. Egyre több érv van amellett, hogy a KTM által is felismert hulladékkatasztrófa megoldása teljesen más irányban keresendõ. A HuMuSz nem gyõzi elégszer elmondani: csak hatékony MEGELÕZÉS lehet a megfelelõ eszköz a katasztrófa mérséklésére.

 

A hulladékégetõk veszélyes anyagokat bocsátanak ki. Hiába fejlesztenek ki jobbnál jobb kazánokat, füstgázmosókat és egyéb technológiai csodákat, a veszélyes végtermék megmarad és valahol, valamilyen formában terhet jelent a környezetre.

 

 

A hulladék rengeteg energiát tartalmaz. A szemétégetõ-pártiak is ezt szajkózzák, de nem nagyon akarják figyelembe venni, hogy a különbözõ hulladékkomponenseket újrahasznosítva sokkal több energiát lehetne kinyyerni belõle. Inkább rossz hatásfokkal égetnek, és így az energia elvész, mielõtt átalakulna.

 

 

A hulladékégetõk nagyon drágák. Hatalmas beruházást igényelnek, nagyságrendekkel többet, mint egy szelektív hulladékgyûjtési/újrafeldogozási rendszer, szemléletformálással és tömegtájékoztatással együtt. Valahogy ilyen óriási pénzt mégis könnyebb Àkilobbizniª a politikusoktól...

 

Lelkesen pislogunk Nyugat felé, szédülten másoljuk fogyasztói szokásaikat. Valahogy mégsem vesszük észre azt, hogy ott már látják az eddigi felelõtlen hulladékgazdálkodás tartahatatlanságát. Svédországban 1985-ben kétéves moratóriumot hirdettek az égetõk létesítése ellen, a flamand vidékekken hasonló döntés született, számos tiltás lépett életbe a tengentúlon.

1991-ben Ontario állam környezetvédelmi minisztere e szavakkal tiltotta meg a kommunális hulladék égetését: "Ontario népének megoldásoka van szüksége, nem illuziókra. A hulladékégetés nem felel meg a csökkentés, újrafelhasználás és újrahasznosítás elveinek, mert a kevert hulladék tartósan nagy mennyiségét kívánja meg. Tüneti kezelés csupán, mely nem ás le a probléma gyökeréig - addig, hogy kevesebb szemetet kell termelnünk. A hulladékégetés környezetvédelmi bûvészmutatvány, mely csak illúzióját nyújtja annak, hogy a szemetet eltüntettük, holott valójában különféle és gyakran még veszélyesebb formákban jelenik meg újra."

Szívünkbõl beszél. Összeállításunkkal ezeket az állításokat szeretnénk igazolni. Tisztelettel várjuk az észrevételeket.