Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Lónyáljelentés

Év: 
1996
Szám: 
Tavasz
Szerző: 
Zöld Tégla

A kólagyártó cég likócsi gyára végképp leszámolt az üvegcsomagolással. Ha be tudtatok volna jönni a gyárudvarra, biztos vigyorogva hallgattátok volna az üveghegyeket piti pénzért válogató bérmunkások káromkodását.

A magyarhonban leváltott 0.2 literes kisüvegeket pakolták jobbra (azokból most már az ukránok isznak). Rekeszeiket ledarálták.

Balfelé a fehér színû egyliteresek palackokat dobálták. Azokat megvette egy vállalkozó, majd elszállította beolvasztásra az Orosházi Üveggyárba (vö. recycling). Üveges töltés ebben tehát itt már kifújt - a 0.5 és 1 literes üvegkiszerelést ebbe a régióba már Budapestrõl hordják kamionokkal (vö. légszennyezés). Akárcsak az új fél literes eldobós mûanyagflaskákat, ami a "kortykirály" mûvésznéven kelleti magát.

A másfél literes eldobós palackozós gépsort eladták a cseheknek,- helyette új, kétliteres töltõsort állítottak be. Üzemel a visszaváltható másfeles PET-palackos gépsor is, ezzel azonban két alapvetõ baj van. Egyrészt a palackok messze nem bírják ki a reklámozott 20-25 fordulót. A cég ugyan az ilyenirányú kérdékre úgysem válaszol,- de ahogy elfigyelem max. 5-6 újratöltés után bedarálják a palackokat (összehasonlításul: az üvegek átlag kb 40-et "fordultak" - amíg voltak).

Továbbra is itt üzemel az ország egyetlen fémdoboztöltõ gépsora. Az üres alumíniumdobozokat kamionok hordják raklapon Ausztriából meg Olaszhonból. A szénsav Répcelakról jön - a kólakoncentrátum pedig Franciaországból érkezik, mégpedig külön-külön, mint "A" meg "B" komponens (külön gyártják, nehogy megtudja valaki, mi a francból kutyulják össze).

De a víz, az aztán eredeti gyõr vezetékes! Feljavítva némi vasszulfáttal, kálciumkloriddal, oltottmésszel, hypoval. Na és persze ioncserélve..."

Hát ennyi a likócsi lónyáljelentés. Csak nehogy halálra röhögjék magukat rajta a KukaBúvár olvasói. reflex