Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hírek

Év: 
1996
Szám: 
Tavasz
Szerző: 
Andor

 

Svájc: A wimmisi használtelem újrafeldolgozó üzem, mely 1994-ben még csak 1750 tonna elemet dolgozott fel, 1995-re ezt a számot 3000-re kívánja emelni. Négy anyagot nyernek ki: ferromangánt, cinket, higanyt és salakot. Ezek közül csak az utolsó az, amelyet nem tudnak újból értékesíteni és így lerakókba kerül. Szintén Svájcban rendezték meg 1995 áprilisában az első Nemzetközi Elem Újrafeldolgozó Kongresszust.

 

 

Németország: elektromos orrnak becézik azt a találmányt, melyet már ki is próbáltak és amely a különválogatott hulladékba esetleg bekerülő idegen anyagok jelenlétét jelzi. A gép felismeri az üveget, a fémeket sőt még a cigarettavégeket is. Jaj azoknak, akik rosszalkodnak!

 

Szintén német hír a következő: kissé morbidnak tűnhet, de komoly - körülbelül 12 kilogramm súlyú 85%-ban hulladúkpapírból készült koporsókat hoztak forgalomba. Habár csak fele annyiba kerülnek, mint a szokásos koporsók, mégis külalakuk megegyeznek velük és a gyártok a környezeti előnyöket kiemelve rémelik, hogy termékük "sikeres" lesz.

 

Oroszország: 2005-re a szilárd lakossági hulladék várhatóan eléri majd a 38 millió tonnát. Pillanatnyilag a hulladék 96%-a kerül a lerakókba és mintegy 2,5%-ot égetnek el a kilenc orosz égetőműben.

 

 

Litvánia: 1990-ben 1875000 tonna szemét keletkezett az országban. Az anyagok szerinti megoszlás a következő volt: papír es különböző dobozok- 20%, műanyag- 2,5%, üveg- 4%, különböző fémek-2,5%, szerves hulladék- 50%, és különböző vegyes anyagok még további 21%-ot tesznek ki.