Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tetra Brick szemét

Tetra Brick szemét
Év: 
1996
Szám: 
Ősz
Szerző: 
mester

Ha valaki tud egy címet, ahova elküldhetném a mintegy 200-300 db laposra taposott és a pincémben sok-sok év alatt összegyûlt vegykódobozaimat, legyenszíves írja meg. Takarítanám a pincét és nem akarom a szeméttelepre vinni a dobozokat.

Úgy tudom, valahol fel is dolgozzák, talán a Tetra Pak?

Ha ez nem megy, mérgemben elküldöm a gyártónak, de az ő címét sem tudom igazán.

(Egyébként szívesebben vennék üveges gyümölcslevet meg tejet, de ha hiszitek, ha nem, nálunk egyszerûen nem lehet kapni...)

Vulkanizálás

Sorra jutnak tudomásunkra Hatvanban a környezetszennyezések, s kérik a népek a segítségünket.

De most nem tudok, mert nem tudom, a gumivulkanizálás maradékai, (sorja, por, szétsült gumi, hibás termék...) vajon veszélyeshulladék-e?

Hová lehet szabály szerint ezeket elhelyezni?

Kötelező-e ezekről a vállalkozónak elhelyezési nyilvántartást vezetni? Ezt ki ellenőrzi? Ha nem ellenőrzi senki, ki hibás?

Kérem, aki tudna segítsen ki a válaszokkal.

Köszönettel:

M. Zs.

Mágnesszalagok

Egy ismerősöm keresett meg a következő kérdéssel:

A cégüknel igen nagy mennyiségben selejteztek le számítógépes mágnesszalagokat, ami veszélyes hulladéknak számít.

Mit csináljanak vele? Hova tegyék?

Csongor

EuroUndor

A Népszabadság július 11-i számában van egy cikk, az "Ausztria és az elveszett EU-illúziók" címmel.

A sógorok "Euroundoráról" szól. Arról, hogy a belépés után egy évvel megfordult náluk a közhangulat: és ma már a lakosság 41%-a határozottan ellenezné az EU-belépést (34% támogatná).

Az ígéretekkel ellentétben sem az infláció nem csökkent, sem a munkanélküliek száma. Az élelmiszereknél ár-Édent jövendöltek,- aztán semmi sem lett olcsóbb. Az EU az Alpokra szabadította a tranzitlavinát, meg a mezőgazdasági politikáját. Ami a legaranyosabb: az osztrák kormány "elfelejtette" előre közölni a társadalommal, hogy az EU tagság bizony költségekkel is jár (évi 17 milliárd schillinget kell beperkálni a közös kasszába...).

Szóval a sógorok most pipák, mert úgy érzik jól átverték őket a politikusok. A mi keleti bohózatunk pedig arról szól, hogy el tudjuk-e gáncsolni suttyomban a cseheket úgy, hogy ráessenek a lengyelekre. Miközben pedig a szlovén a röhögéstől össszecsuklik, mi bedobjuk magunkat gyorsan hanyatt a Tizek rozzant nászi ágyába. Hurrrá, elsõk lettünk!!!!

Éljen a K.u.K.!

Kalas

Mackó sajt

Eddig egy rutinos mozdulattal szedtem le a Mackó sajt papírcimkéjét és dobtam máris a konyhai papírgyûjtõbe, a többi tüzelõnek szánt papír közé. Az alumíniumot üggyel-bajjal lehámoztam a ragacsos ömlesztett sajtról, annak is meg van a helye háztartásom hulladékfrakciói között. A sajtot meg megettem, jobb idõkre gondolva.

Most teljesen össze vagyok zavarodva. A Mackó sajt csomagolásából kilóg egy piros mûanyag fonál, állítólag azért, hogy könnyebben meg tudjam hámozni. Soha nem bírtam, egyszerre többet megenni ebbõl a remek tejipari termékbõl, de most konokul újabbat és újabbbat vettem elõ a szokványos kerek papírdobozból és vadul próbálkoztam. Inkább legyen a kutyáé a sajt, de akkor is rájövök, minek bele a mûanyag szál. Konzultáltam ismerõseimmel, "ti le tudjátok húzni könnyebben a csomagolást, mint eddig?" Ha nem, minek az egész? A sajt egyre rosszabb, a csomagolás egyre bonyolultabb.

Mit kezdjek ezután a mûanyag izével? El se lehet választani az értékes alumíniumtól. Mi jöhet még?

silly