Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szelektív hulladékgyûjtés egy iskola segítségével

Év: 
1996
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Privigyei Csaba

A Nyíregyházától 13 km-re lévõ Nyírtelek Herman Ottó Általános Iskolája kereste meg az E-Misszió Természetvédelmi Egyesületet, hogy segítsenek megszervezni a környékükön a szelektív hulladékgyûjtést. Az iskolában egyébként is évek óta példás környezetvédelmi szemléletformálás zajlik, ami a Zöld Asztal Baráti Kör munkáját dícséri. Igent mondtunk a kérésre, és a lehetõségeket felmérve a következõ hulladéktípusok szelektív gyûjtését láttuk megvalósíthatónak: karton, színes és fekete-fehér újság, üveg, mûanyag és a veszélyes hulladékok közül az akkumulátor, szárazelem, sütõolaj. Az iskola tanulói - szüleikkel együtt! - nagy lelkesedéssel láttak munkához, de szükség volt azért a mi irányításunkra is. A tantestület érdeklõdõ tagjai után a szülõknek tartottunk tájékoztatást a hazai hulladékkatasztrófa- helyzetrõl, a gyûjtés értelmérõl és mikéntjérõl. Közben heti rendszerességgel a gyerekeknek is tartottunk elõadásokat, foglalkozásokat a témáról; második osztályosoktól a hetedikesekig. Elláttuk a tanulókat és nevelõket információs anyagokkal is.

A közös kezdeményezés felkeltette a közelben lévõ óvoda nevelõinek érdeklõdését, így - a saját szintjüknek megfelelõen - õk is bekapcsolódtak a gyûjtésbe, illetve lényegesebb, hogy ennek hatására elindult náluk a rendszeres környezeti nevelés.

Alkalmunk volt megbeszélést folytatni a polgármesterrel is, aki élénken helyeselte a kezdeményezést, távlati célként pedig támogatná, ha az egész településre kiterjedne a szelektív hulladékgyûjtés. Az együttmûködés eddigi "kézzelfogható" eredményei: 308 kg papír, 170 kg üveg, 68 kg mûanyag, 80 kg elem, 60 liter sütõolaj. A hulladékok átvételét, kezelését, újrahasznosításra, ártalmatlanításra való átadását a Beregi Zöldvonal BT. végzi.