Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A kevéssé ismert barát

Év: 
1996
Szám: 
Nyár
Szerző: 
pi

Nyugat-Európából hozta valaki, és büszkén mutatta: ámulj, Piros, ott olyan csodavilág van, hogy még a pévécét is újrahasznosítják. Íme, a vastag papírra nyomott, színes, "szép" tájékoztató hirdetés szövege:

Hasznosítsuk újra a PVC-palackokat! A PVC elõnyei: átlátszó, könnyû, kemény, tartós, nem ad semminek ízt, szagot, színt. Más alakban új életet élhetnek, mint a papír, fémek, üveg.

A PVC palackokban hozzák forgalomba az ásványvizeket; a PET (Polietiléntereftalát) palackokban a gázos, aromás gyümölcsleveket; a polietilén és polipropilén palackokban, amelyek átlátszatlanok, a tejet és mosószereket.

Nem derül ki, hogy miért, hogy melyikben melyiket nem lehet/szabad.

Mirõl ismerhetõ föl a PVC? Átlátszó, néha kissé kékes, néha síma az alja, máskor bütykös, de mindig van egy egyenes forrasztási vonal a fenekén.

A újrahasznosítás: Gyûjtés - õrlés - mosás - újra õrlés, most porrá. Új termékek: kábelfedõk, zaj elleni szigetelõernyõk, kertibútorok és csatorna-csövek.

1. hamisság: amíg az üvegbõl, fémbõl, papírból lehet ugyanazt, illetve bármilyen dolgot csinálni, itt, úgy látszik, a palackból nem lehet palackot csinálni. S mit lehet a kertibútorokból?

2. hamisság: égetés. Úrja: a PVC-palackok elégethetõk, ekkor kalóriaszükségletük hasznosítható. Kevesebb tüzelõanyagot kell használni a szemét égetéséhez. "Minden korszerû égetõmû rendelkezik egy kezelõ berendezéssel..." és: "A hamu ellenõrzött körülmények között rakandó le." Ravasz mondatocskák. Egyetlen szó se arról, hogy 1200 fokon kell égetni, mert ha nem, klórozott dioxinok és furánok, erõs mérgek keletkeznek.