Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Akkumulátorfeldolgozó Apcon?

Év: 
1996
Szám: 
Nyár
Szerző: 
mester

Javaslatom:

Az a használt akkumulátor feldolgozó,- HAF -amit Apc külterületére egy volt üzembe akarnak telepíteni, nem a legkorszerûbb módszerekkel dolgozik:

1. Csak kb 40 százaléknyi importtal lesz gazdaságos.

2. Lakott területtõl - falutól - 300 méterre tervezik, szélirányban.

3. Ivóvízbázisra tervezik, a Szuha-patak mellé, ebbõl vennék ki majd a vizet, és persze ide kerül vissza, és a Szuha 2 km -rel lejjebb a Zagyvába folyik.

4. Lakott terület mellett a szállításból adódó terheléssel is számítani kell.

5. A technológia égetéses, tehát leolvasztják az akkuról a mûanyagot és ennek egy része a kéményen távozik, persze némi ólommal együtt.

6. A keletkezó ólomsalakot, - várhatóan évi száz tonna nagyságrendben - egy, a közelben lévõ - kisüzemi - lerakóhelyen tervezik elhelyezni, ami nem vízzáró folyami homok altalajra épült, fóliával és betonnal védve, a már említett felszíni vízfolyások közelében. Több évtized -évszázad- múlva ez már nem lesz biztonságos!

7. Nyugati technológiával terveznek dolgozni, holott a gyöngyösorosziban álló gépek egy része szocialista gyártmányú - valószínûleg ezeket fogják áthozni ide.

Azzal bíztatnak mindenkit, hogy csak az elõírt szabványoknak megfelelõ, sõt még annál is kisebb kibocsájtás lesz. És természetesen munkahelyteremtéssel, sport- és kulturális létesítmények építésével stb...

Nem értek egyet bármilyen kis kibocsájtással, ezen a fokozottan terhelt területen, ahol az asztmások, tüdõdaganatosok, azbesztózisos! betegek száma magasan az országos átlag felett van!

  • A használtakkumulátor feldolgozás céljára építsenek égetéses (olvasztásos) technológiától mentes üzemet!

  • Az üzemet lakott területtõl a lehetõ legtávolabbra telepítsék, ne lakóterület mellé!

  • Ne terheljék a jövõ nemzedéket veszélyes hulladékok lakóterületek, vízbázis közelében történõ lerakásával.