Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Előszó az első számhoz

Megelőzés, Újrahasznosítás, Ártalmatlanítás
Év: 
1995
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Szilágyi László

A Hulladék Munkaszövetség (HuMuSz) régi vágya teljesül, amikor egy rendszeresen megjelenő, országos terjesztésű lappal áll elő. Magunk sem hittük volna, hogy milyen nehézségekkel találja szembe magát, aki ilyesmire adja a fejét. Pedig nagyon fontos, hogy rendszeresen meg tudjon jelenni a lap, mert az "önjelölt zöldek", az "öko"-vállalkozók nagyon erősek, és nálunk jóval több pénzt tudnak fordítani propagandára.

 

A HuMuSz formálisan tavaly decemberében alakult, de már négy éve koordinálja a különböző társadalmi szervezetek hulladékgazdálkodással kapcsolatos tevékenységét. Sok akció, rendezvény és számos kiadvány áll mögöttünk, amelyeket az Olvasó is ismerhet: "Tapossa laposra!" kampány az eldobó aludobozok ellen, az "Átlátszó akció" a betétes üvegek megmentése érdekében, "Bezöldült pedellus", a "Szeretettel betekerve", az "Ökohepaj kiskáté" c. kiadványaink, a fogyasztóvédelmi perek, reklámetikai eljárások, stb. A HuMuSz legfontosabb szerepét a lakosság hulladékgazdálkodással kapcsolatos szemléletformálásában látja, s ebben kiemelkedő szerepet kap a fogyasztóvédelem is. Szervezetünk részt kíván venni a szakmai jogalkotás folyamatában is (akkor is, ha erre a jogalkotók nem is tartanak igényt).

Hitünk szerint ebben a sorrendben kell a hulladékkérdéshez közelíteni, így a KukaBúvár főbb rovatai is ezek lesznek. Sajnos a megelőzéssel itthon szinte senki sem foglalkozik komolyan, annál több viszont a gyanús kamu- újrahasznosítási kísérlet. Ezeket részletesen be kívánjuk mutatni, miként igyekszünk a követendő példákról is hírt adni. Az ártalmatlanítás helyzete jelenleg elég ellentmondásos: a szeméttelepek sorra betelnek, a veszélyes hulladék helyzete kritikus, és egyre agresszívebben tűnnek fel a hulladékégetéssel kapcsolatos szándékok.

 

Pellengér

 

rovatunkban az egyes hazai és multinacionális cégek -- környezeti szempontból -- általunk károsnak ítélt tevékenységét szeretnénk okulásul bemutatni. Végérvényesen elszabadult a fogyasztói társadalom. Külföldi érdekeltségű vállakozások hozzák ide Nyugatról már kiutált szemetüket (legyen az csomagolás vagy maga a termék), mert itt a könnyen kijátsztható gazdasági és környezetvédelmi szabályozás miatt gyakran azt csinálnak vele, amit nem szégyellnek. És semmit nem szégyellenek. Költségvetésük néhány ezrelékéből már építgetik cégük zöld arculatát, amivel minden tájékozatlan fogyasztót meg tudnak téveszteni. A Pellengér róluk fog szólni.

 

Rekláműző

 

Szinte éjjel nappal manipulálnak bennünket ostobábbnál ostobább reklámokkal. Megtehetik, hiszen reklámtörvény helyett csupán egy toldozott-foldozott etikai kódex "szabályozza" ezen tevékenységet. Nem csoda, ha a reklámok egy részének nem sok köze van a valósághoz (részigazságokat szajkóznak) -- másik részük elvtelenül megtűrt tiltott reklám. Sajnos nagyon sok lap tartja fenn magát ezekből a reklámokból. A KukaBúvár el fogja kerülni ezt a csapdát. Állandó rovatunkban a "hazudós" reklámokat fogjuk kifigurázni.

 

Színes telemagazin

 

nem lesz a KukaBúvár-ban, mint ahogy egyáltalán nem lesznek színes oldalak. Egy színes borító megsokszorozná az előállítás költségeit, ráadásul mi is csak az újrahasznosíthatatlan papírszeméthegyeket tupiroznánk.

 

Újrapapírra

 

készül a KukaBúvár, hiszen ennek előállítása a környezet számára jóval kisebb terhelést jelent. Ráadásul olcsóbb is, ami egy lap előállításánál Önöknek sem mindegy. A mi szemünknek ez a papír sokkal szebb az agyonfehérí- tett társainál és reméljük, az Olvasók is meg fogják szeretni.

 

Önkormányzati melléklet

 

viszont minden KukaBúvár-ban lesz. Ebben a települési hulladékgazdálkodási szakembereknek szeretnénk sok szakmai információt nyújtani. Gazdasági, jogi körképpel, nemzetközi tapasztalatokkal járulnánk hozzá a magyar hulladékválság helyi megoldásaihoz. Mellékletünk a lapból kivehető és lefűzhető lesz, reméljük hasznos találnak benne az önkormányzati szakemberek.

 

Ez a szám ingyenes,

de tudjuk, hogy csak úgy maradhat fenn hosszutávon a KukaBúvár, ha komoly előfizetői tábort tudunk toborozni. Ennél is fontosabb lenne, ha sok visszajelzést kapnánk a lap tartalmáról, stílusáról, formátumáról. Ezeknek a véleményeknek helyet adunk az Olvasói levelek rovatban. Azt is szeretnénk, ha sok Olvasónk válna szerzővé vagy szerkesztővé, nagyon várunk minden anyagot, adatot, grafikát, játékot, viccet, amelyek a lap profiljába vágnak. Lapunk 22. oldalán található a Megrendelő lap, amelyen ha mást nem, de véleményeket várunk a szerkesztőségbe.

 

Kellemes és hasznos kukabúvárkodást kíván a HuMuSz nevében a szerkesztő: