Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ajánló

Év: 
2017
Szám: 
Ősz
Szerző: 
Müller-Varga Rózsa
Két könyv és egy film, amit jó szívvel tudunk ajánlani.

Egy film a holnapról

A 2015-ös francia dokumentumfilm címe Tomorrow, tehát Holnap. A rendezők: Cyril Dion és Mélanie Laurent. Ökoválsággal foglalkozó filmben még nem volt látható ennyi mosolygó arc, ennyi már működő gyakorlat a mezőgazdaság, energia, gazdaság, demokrácia és az oktatás másképpen, bolygóbarátabban való művelésére, mindez a közösségi összefogás erejével. Színtiszta gyakorlat, optimizmus, változni és változtatni tudás 10 különböző országban, sajátosan, ám ugyanazért a célért: a fennmaradásért.

Holnap c. filmZöld Kódex

Tóth Csaba Tamás biológus Zöld kódexe a következőkre ad választ: Mire való az ún. főzőláda? Miért az autómegosztó portáloké a jövő? Miért a párolás a legjobb hőkezelési eljárás? Hogyan is működik a komposztkazán? Hi-tech mindennapjainkból hogyan úszik el az idő? Helytakarékosan beillesztett színes képek, újrahasznosított papírra nyomott betűk és a legkülönfélébb témák – a villanyborotvától a gyógynövényekig – jellemzik ezt a sokszínű könyvet.

Zöld Kódex
Építőkockák egy új világhoz

2017 júniusában a Kisközösségi Program kiadta Építőkockák egy új világhoz c. könyvét. „Még véletlenül sem légvárakat, tervasztalon megrajzolt társadalmi utópiákat gyártunk”, vallják Takács-Sánta András és munkatársai. A könyv főleg jó hazai gyakorlatokat mutat be árnyaltan, úgy, mint Hajdúnánás helyi pénze, a balástyai ökotanya vagy épp a krisna-völgyi tanácsadói rendszer. Érdeme, hogy bár ökológiai válságról beszél, közben mégis pozitív jövőképet mutat.

Építőkockák egy új világhoz