Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Úúúúgy élvezem én a strandot…

  • 2010. augusztus 01. 02:00
  • juci

A gárdonyi Sport-Beach a sporton túl újabb profillal állt elő, amelynek köszönhetően az ország első zöld szemléletű strandja lett. Lássuk, mit is jelent egy öko-strandon pihenni! A zöld strandolás etikettjéből is adunk egy kis ízelítőt.

A nyár eleji esős évszak után, reméljük, végre tényleg beköszönt a nyár. Kívánjuk a napsütést, a meleget, aztán amikor kisüt, majd’ megbolondulunk a kánikulától. Mindenki menekül a városok betonrengetegéből, kifelé… ki a vízpartra….el a Velencei-tóhoz.

 

Az idén harmadszor megszervezett, június eleji Öko-Expóval debütált a gárdonyi Öko-strand. Egy jó biosör mellett a nagyérdemű kellemes környezetben hallgathatta végig a komposztálásról, a génmódosítás problémáiról, a vályogház-építés kérdéseiről és a többi zöld témáról szóló előadást. Az esemény különlegességét az adta, hogy Percy Schmeiser és felesége, Luise (alternatív Nobel-díjasok) is leruccantak a strandra, hogy elmeséljék, miként iskolázták le a zöld körökben fő ellenségként számon tartott Monsanto vállalatot. A programoknak köszönhetően nem unatkoztak a kicsik sem, a nagyok pedig mehettek cserebere börzézni vagy kiállításokat nézni.

 

 

A strandon és a hozzá kapcsolódó kempingben szerencsére alap a szelektív gyűjtés, igaz, most még csak a PET- és fémgyűjtés megoldott. A strand üzemeltetői a fanyesedéket felaprítják és talajtakaróként hasznosítják. A zuhanyzókban, mosdókban nyomógombos, tehát víztakarékos csaptelepeket szereltek fel, és a helyiségeket környezetbarát tisztítószerekkel mossák. A kemping zuhanyzójához napenergia segítségével biztosítják a meleg vizet csakúgy, mint a kemping éjszakai világításához szükséges áramot. Utóbbiba egy szélgenerátor is besegít.

 

A büfében bioélemiszerek közül válogathatunk, mellé tisztított csapvízből készítenek nekünk limonádét. Őrület. Lassan már örülni kell annak, ha sima vizet kaphatunk a vendéglátósoknál, de itt legalább ez is egy szempont. És ha már egészségről van szó, akkor tegyük hozzá, hogy legalább tucatnyi sportolási lehetőség van azok számára, akik már jóllaktak úszásból.

 

A környezettudatosság fokától függően lesz olyan, aki az egész kezdeményezésre rávágja: minek egyáltalán ilyen „tömegstrand”? A szabad strandok egyszerűbb, kevésbé civilizált körülményei, talán ritkásabb közönsége jobban passzol a zöld szemlélethez, bár a tömegek megjelenése ott is ugyanolyan, sőt, még nagyobb terhelést jelenthet a környezetnek, amennyiben a szabad strandon az egyszerűség a szükséges szolgáltatások (wc, szemetesek stb.) hiányában mutatkozik meg. A gárdonyi strand széles tömegeket céloz, de alternatívát kínál. És gondoljunk csak bele, milyen jó lenne, ha néhány strandolónál éppen az ott tapasztaltak vezetnének el a fordulóponthoz a környezettudatosságban. Adunk is rögtön néhány ötletet, hogy mire figyeljen az, aki már tapasztalja magán a szemléletváltás bizsergető érzését :

 

  • A strandra készülve gondoljuk végig, hogy mire lesz majd ott szükségünk, így megelőzhetjük, hogy feleslegesen vegyünk olyan holmikat, amiből aztán egyszer hulladék lesz (pl. otthon felejtett törülköző, labda stb.). Ha mindenáron venni szeretnénk gumimatracot – bár gumibóvlik nélkül is van élet a vízben –, akkor legalább a tartós verziókat válasszuk. Megfontolásra ajánljuk a napernyő, gyékény, labda stb. kölcsönkérését családtagoktól, ismerősöktől. Ez volna az, amit a hulladékosok közös használatnak hívnak, így ugyanis nem kell megvenni mindent mindenkinek, az elhasználódás után pedig kevesebb lesz a képződő hulladék. Vigyünk magunkkal tartós, többször használható holmit, pl. kulacsot, mosható bögrét, zacskó helyett strandtáskát.

  • A hibrid autóra 50%-os kedvezmény jár a parkolásnál, azért mégis környezettudatosabb bringával vagy vonattal érkezni és távozni.

  • Ne dobjuk el a szemetet, se a csikket, mert a következő nyaralónak is jólesik, ha nem egy szemétdombon kell megvetnie a törülközőből tákolt ágyát. Használjuk bátran a szelektív gyűjtőket!

  • A büfékben, ha lehet, ne műanyagpohárba, -tányérba kérjük a sört meg a hekket, hanem üvegbe, porcelánba, de a kézzel-lábbal történő lángos evéshez például még ez sem szükséges. Ne igyunk jól becsomagolt mű-üdítőket, megteszi a szörp, a limonádé, ne adj’ isten a csapvíz.

  • Lehet kapni kozmetikumokat hosszú hétvégézéshez kitalált mini csomagolásban. Nagyon ötletes, de sokkal több hulladékkal jár, mintha az otthon lévő flakonokat vinnénk magunkkal, esetleg közösen használnák a sampont, tusfürdőt.

  • A napozáshoz szánt készítményekkel hihetetlen mértékben károsítjuk az élővizeinket. Érdemes egyszer súroló fényben megnézni a strandok vízének felszínét: olajos csíkok úszkálnak mindenfelé, nem egyszer látjuk, hogy nap végén már habos a víz teteje. És ezt mi okozzuk a sok napozós kulimásszal, amivel vastagon kenjük magunkat. Használjunk természetes anyagokat, környezetbarát módon lebomló krémeket, és várjuk meg, amíg tényleg beszívódnak. Tartsuk be a napozás időtartamára és időzítésére vonatkozó ajánlásokat, így elég sok krémtől megóvjuk a vizeket.

  • A szúnyoginvázió nagyon is aktuális probléma, de a kis vérszívók elriasztására ma már kaphatók természetes anyagokból, illóolajokból készült környezetbarát készítmények is, amelyek ideig-óráig távol tartják a falánk ízeltlábúakat.

     

Jó nyaralást!

 

Graczka Sylvia