Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 12 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Új csarnok a papírhulladéknak

  • 2012. július 01. 02:00
  • Scheuer Zsuzsanna

Az SCH-Ózon Kft. bővítette maglódi telephelyének kapacitását, új üzemcsarnokot és irodát építve.

Az SCH-Ózon 2005 óta működő vállalkozás, melynek fő profilja a papír- és műanyaghulladék begyűjtése, szétválogatása és továbbértékesítése az alapanyaggyárak felé.

A cégnek három telephelye van: Inota, Lőrinci, valamint a központ, Maglód. A kapacitásbővítés a maglódi telephelyen történt. A beruházás összköltsége 180 millió forint, amelyből az Európai Unió  támogatása 62 millió forint. Az utófinanszírozású Új Széchenyi Terven elnyert pályázati projekt keretében  új üzemcsarnok és irodaház épült több mint 1000 m2-en, a régi épülettömbök helyén. A beruházásnak köszönhetően a cég kapacitása a korábbi évi 80.000 tonnáról 120.000 tonnára nő, ez teszi lehetővé, hogy a  begyűjtési területét is kiterjessze.

A csarnokban zajlik a kézi válogatás, valamint ide helyezik be az iratmegsemmisítő gépeket is, a begyűjtött papír nagyobb része azonban továbbra is a szabadban marad, kitéve az időjárás viszontagságainak. Várhatóan a műanyaghulladék-feldolgozáshoz szükséges berendezések is ide fognak bekerülni. Az irodaépületbe kerül a mérlegszoba, az adminisztráció, a cégvezetés, valamint a fizikai munkások pihenői, kiszolgáló helyiségei.

A megnövekedett kapacitás létszámnövekedést is igényel: 25 fővel bővült a maglódi telephely foglalkoztatottainak köre, amely főleg a kézi válogatást végző fizikai munkásokból, kisebb részt pedig az adminisztrációs feladatokat ellátó személyzetből áll. Ezzel összesen 120 főre növekedett a cég által alkalmazott személyek száma.

A telephelyre bárki beviheti papírhulladékát: intézmény, vállalat, vagy magánszemély egyaránt. A cég évek óta szereplője az országos iskolai (és óvodai) papírgyűjtésnek, ezzel támogatva az oktatási intézményeket, valamint a környezettudatos szemléletre való nevelést. A cég átveszi, és különválogatja az italoskarton-dobozokat is.

A vállalat a minőség szerint 10-15 felé válogatott és bálázott papír egy részét hazai piacon (Hartmann-Bábolna Packaging Kft., Dunaújvárosi Papírgyár – Dunapack Kft.) értékesíti, alapvetően azonban exportálja a hulladékot – elsősorban Ázsiába, tehát valójában nem a köznapi értelemben vett feldolgozás, újrahasznosítás történik, mert nem állítanak elő itt új termékeket, hanem a szállításra – exportra – való előkészítést teszi lehetővé az új beruházás. Az itthon továbbértékesített hulladékból újságpapír, kartondoboz és tojástartó doboz készül a partnercégeknél.

Szerző: Herman Edit