Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 13 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Sürgető a biohulladék kérdés: Az EU halogatása az égetőknek kedvez

  • 2011. március 01. 01:00
  • juci

hulladékégetésAz Égetés Alternatíváiért Küzdő Világszövetség (GAIA) bizonyítékai szerint az EU jelenlegi hulladékpolitikájáért felelős szakemberek az újrahasznosítással szemben a hulladékégetés irányába terelik a hulladékkérdés megoldását.

Az aggasztó jelentés szerint komoly beruházási tevékenység folyik a kelleténél nagyobb kapacitásúra méretezett hulladékégetőművek építésébe Spanyolországban, az Egyesült Királyságban és Észtországban, amelyek megvalósulása a szerves, azaz biohulladékok szelektív gyűjtésére és újrahasznosítására vonatkozó elképzeléseket keresztülhúzná.

Néhány adat:

  • A spanyolországi Gipuzkoa-ban a biohulladék újrahasznosítására vonatkozó terveket teljesen elvetették. E helyett újabb hulladékégetők tervezését tervezik az Európai Beruházási Bank (EIB) 190 miilió eurós támogatásából megvalósítani. A korábban eltervezett komposztálóüzemek építése helyett a teljes kommunális hulladékmennyiség háromnegyedét égetőművekben semmisítenék meg.

  • Brightonban, az Egyesült-Királyságban a helyi hatóságok égetőművet terveznek építeni a teljes biohulladék égetéssel való megsemmisítésére.

  • Észtországban 2013-ra Tallin város majdnem teljes biohulladékát már egy új égetőben ártalmatlaníthatják.

  • A spanyolországi Asturias-ba tervezett hulladékégető beüzemelése szintén a szinte kizárólagos hulladékégetési alternatívát jelentené. Az égető túlméretezése a régió hulladéktermelésének 50 %-a is lehet.

Joan Marc Simon, a hulladékégetés ellenes GAIA Szövetség kordinátora szerint a Szövetségnek “bizonyítékai vannak, mi szerint a jelenlegi EU-s hulladékgazdálkodási jogalkotás iránya a hulladékok újrahasznosítása helyett az égetés irányába mutat. Az Európai Bizottságnak biztosítania kellene, hogy jogalkotásában világosan lefekteti a biohulladékok hasznosításának módszerét, az egyes hulladékfajták újrahsznosíthatóságra vonatkozó hierarchikus sorrendjének szem előtt tartásával. Ehhez konkrét begyűjtési és újrahasznosítási célszámokat kell lefektetni a biohulladékokra vonatkozóan. Olyan időket élünk, amikor a képződő hulladékok mennyisége csökken, amikor a nyersanyagaink fogynak és egyre drágulnak, amikor csökken a költségvetés. Ehhez képest elkeserítő látni, amint egyes EU tagállamok égetőművekbe invesztálnak újrahasznosítási alternatívák megvalósítása helyett, ráadásul ehhez EU-s támogatásokat vesznek igénybe.”

A jelentés kifejti, hogy a fent említett észt, spanyol és Egyesült-Királysági égetőművek eleve túlkapacitással épültek, és a bio- illetve egyéb újrahasznosítható hulladékok égetését tűzték ki célul a jövőre nézve. A GAIA Szövetség kordinátora szerint az Európai Bizottságnak még az előtt kell sürgősen bevezetnie a biohulladékok szelektív gyűjtésére és újrahasznosítására vonatkozó célszámokat, mielőtt ezen égetőművi beruházások megvalósulnak.

forrás: GAIA sajtónyilatkozat

fordította: Parádi Timea