Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 8 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Több száz tonna gyógyszert dobunk ki

  • 2016. május 25.
  • PKata

gyógyszer_kukaLakossági gyógyszerhulladékból több mint 264 tonnát gyűjtöttek be tavaly a patikák, a ténylegesen kidobott mennyiség azonban ennek többszöröse lehet.

Ez már csak azért is valószínű, mert hazánkban évente átlagosan 300 millió doboz gyógyszert váltanak ki. A begyűjtött gyógyszerhulladék nagysága évről évre nő, a begyűjtést és megsemmisítést országosan koordináló Recyclomed Nonprofit Közhasznú Kft. 1500 tonnánál is több lejárt vagy feleslegessé váló orvosságot szállított el a négyezer gyűjtőládából, amióta 2005-ben megszületett a törvény a fel nem használt gyógyszerek patikai begyűjtéséről. (Az elszállítás és a megsemmisítés költségeit a gyógyszerek dobozdíja fedezi, amit a gyártó-forgalmazó fizet.)

Az orvosságok szelektív, biztonságos gyűjtése és megsemmisítése azért nagyon fontos, mert a lakossági szeméttárolókba dobott vagy lefolyóba öntött gyógyszerek a környezet terhelése mellett az egészséget is veszélyeztethetik. A már nem használt vagy lejárt szavatosságú, de ki nem dobott orvosságok pedig könnyen keveredhetnek a még alkalmazható készítményekkel, akár komolyabb egészségi problémát okozva. A szakemberek ezért azt tanácsolják, hogy legalább félévente mindenki nézze át az otthoni gyógyszerkészletet, vigye el valamelyik patikába a már nem használt orvosságokat, vagy kérjen segítséget a házipatika felülvizsgálatához a gyógyszerésztől.

gyógyszerpazarlás

A medicinák otthoni tárolásánál alapvető fontosságú, mégsem veszi mindenki elég komolyan, hogy a gyógyszereket gyermekek számára elérhetetlen, lehetőleg zárható dobozban kell tárolni. A csomagoláson nem véletlenül tüntetik fel a tárolási hőmérsékletet, ezt be kell tartani, különben a készítmény veszít a hatékonyságából. Nem szabad figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy fénytől, nedvességtől védve kell tárolni az orvosságokat, ezért nem jó páradús környezetben, például konyhában vagy fürdőszobában tartani a házipatikát. Azokra a gyógyszerekre pedig, amelyeknél jelzik, hogy felbontástól számítva mennyi ideig tarthatók el, mindig érdemes ráírni, mikor nyitották ki.

 

Forrás: http://magyaridok.hu

Képek forrása: http://www.freeimages.com