Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A palackozott vizek 90 %-a mikroszkopikus műanyaggal szennyezett

  • 2018. március 18.
  • sklania

Vizsgálatot kezdeményezett az ENSZ egészségügyi szervezete (WHO), hogy felmérjék a palackozott ivóvizek potenciális kockázatait, miután egy friss tanulmányban megjelent, hogy nagy mennyiségű mikroszkopikus műanyag van a világ legkedveltebb palackos vizeinek, több mint 90 százalékában.

A tanulmány készítői 259 palacknyi víz összetételét elemezték ki. Az ásványvizek kilenc ország 19 forrásából származtak, és 11 különböző márkához tartoztak. Ez a legnagyobb ilyen vizsgálat, amit valaha végeztek – írja a BBC.

 

A palackos vizek 93 százaléka volt szennyezett műanyaggal. Literenként, átlagosan 10.4 darab, 100 mikronnál nagyobb (kb. emberi hajszál méretű), illetve 314 darab, 100 mikronnál kisebb (mikroszkopikus méretű) műanyag szálat találtak. Az 259 palack közül csak 17-ben nem volt műanyag.

Egy korábbi elemzés műanyagszennyezést mutatott ki a csapvízben, a sörökben, a tengeri sókban, és a halakban. A WHO jelenlegi álláspontja szerint, a műanyagdarabkák fogyasztásának nincs egészségügyi kockázata. Nem tisztázott azonban, hogy milyen hatása van az emberi szervezetre, ha valaki egy életen át ki van téve neki.

Bruce Gordon, a WHO víz és szennyvízügyi koordinátora szerint nincs ok pánikra, de hozzátette, hogy nincsenek még kutatások, amik a műanyagszennyezés hosszútávú hatásait vizsgálták. Egyelőre fogalmunk sincs, hogy tartalmaznak-e a műanyagrészecskék toxikus anyagokat, és arról sem, hogy mit csinálnak az emberi szervezetben. 

 

 

forrás:

http://greenfo.hu/hirek/2018/03/15/a-palackozott-vizek-90--a-mikroszkopi...