Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 8 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Minden műanyag újrahasznosítható

  • 2016. április 03.
  • Abigail
Szerző: 
Abigail

Rengeteg műanyagot használunk el, és sajnos egyre több hulladékot termelünk belőlük. Pedig a különféle műanyagok újra is hasznosíthatók. Csakhogy nem minden fajtáját könnyű printelni, az újrahasznosító felszerelés, a gépek nagyon drágák.

A statisztika ismét árulkodik: a világ műanyag-hulladékának mindössze 10 százalékát dolgozzák fel.


A 2013-ban alapított holland Precious Plastic megfontolandó alternatívát kínál: nyílt forrású újrahasznosító kezdeményezésük keretében az összes tervrajzot ingyen bocsátják az érdeklődők rendelkezésére, hogy az elhasznált műanyagból nyomtatószálat készítsenek, vagy öntőgépekkel dolgozzák fel. Dave Hakkens alapító azt szeretné, ha a világ minden pontján beindulnának az újrahasznosító minigyárak.

A „csináld magad” gépek hulladék-anyagokból felépíthetők, a tervrajzokból és útmutatókból megtudjuk, mit kell tenni, hogyan ismerjünk fel és szortírozzunk különböző műanyagokat, készítsünk belőlük 3D nyomtatással, öntéssel új termékeket. A gépek modulárisan alakíthatók ki, a szükséges alkatrészek könnyen beszerezhetők.

Első körben zúzógépre lesz szükségünk, amely apró darabokra töri a műanyagot. A préselő-szerkezet beállításaival szabályozhatjuk a darabok méretét, formáját, majd saját gyártású extrúderrel nyomtatószállá alakíthatjuk át őket. Hakkens a felmelegített műanyagot öntőformába sűrítő kompresszor tervrajzát is megosztotta online. A kompresszor segítségével nagyobb, tartós tárgyak, prototípusok készíthetők.

Ha a Precious Plastic elképzelései valóra válnak, 10 százaléknál sokkal több műanyaghulladékot hasznosíthatunk.

 

a kép és a hír forrása: freedee.blog.hu