Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 13 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Üzemanyag a konyhából

  • 2011. augusztus 08.
  • Scheuer Zsuzsanna

A használt sütőolaj az egyik legveszélyesebb otthon keletkező hulladék, de egy kémiai eljárással bioüzemanyaggá is alakítható.

Egy felmérésből kiderült, hogy Magyarországon egy átlagos háztartásban havonta 3 liter étolajat használnak el. Sajnos a lakosság által használt olajnak csak kis része kerül a hulladékudvarokba vagy lerakóhelyekre, jelentős mennyiség a lefolyókba, illetve a szemétbe kerül. Ez igen káros, hiszen a csővezetékek falára lerakódva a csatorna dugulását okozza, a háztartási szemétbe öntve pedig nehezen lebomló anyagként jelenik meg a hulladéklerakókban. Ha pedig a sütőolaj gondatlanságból vagy szándékosan az élővizekbe jut, az még veszélyesebb: tavakban, folyókban a víz felszínén úszva meggátolja az oxigénfelvételt, így elpusztítja a vízi élőlényeket. Egyetlen csepp használt étolaj akár ezer liter élővizet is elszennyezhet. Erre a problémára nyújt környezetbarát megoldást a MOL, lehetővé téve a lakosság számára, hogy kútjain leadják az olajat, hiszen ebből ma már biodízelt is lehet nyerni. De hogy is zajlik ez pontosan?

A sütőolajat a kezelés előtt a magas szennyezőanyag (prézli-, ételmaradék stb.) -tartalma miatt tisztítani kell. Ezután jöhet az átészterezés, melynek során előmelegítik, majd metanolt vagy hétköznapi nevén faszeszt kevernek hozzá. A reakciót két lépésben végzik, először 97-99% nyers biodízel (ún. FAME - fatty acid methyl ester, azaz zsírsav-metilészter) keletkezik, majd a maradék 1-3% olajat is átalakítják biodízellé. Ezután lepárlással kinyerik a maradék metanolt, a biodízelt pedig tisztítják. Melléktermékként glicerin és szappanos víz keletkezik.

olajak

A Rossi Biofuel

A MOL és a Rossi Beteiligungs GmbH. 2006-ban döntött a komáromi biodízel komponens üzem építéséről annak érdekében, hogy a Magyarországon gyártott gázolaj megfeleljen az EU Megújuló Energia Direktívájának (RED). A biodízel – és egyéb megújuló energiaforrások – nagyban hozzájárulnak a világ fenntartható fejlődéséhez azáltal, hogy csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátását, csökkentik a fosszilis energiahordozók iránti igényt és stabilabb jövedelmezőséget biztosítanak a mezőgazdaságnak. Az évi 150 ezer tonna biodízel előállítására képes üzemet 2007 márciusában kezdték építeni és 2007 decemberében adták át. A jelenleg 46 főt foglalkoztató üzem hozzávetőleg 35 millió eurós beruházásban épült. Ezzel a kapacitással a cég Kelet- és Közép-Európa legjelentősebb biodízel-gyártó üzemei közé tartozik.

Az üzem évente mintegy 150 000 t repceolajat, szójaolajat, napraforgóolajat és használt sütőolajat, valamint 18 000 t metanolt dolgoz fel. A Rossi Biofuel nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a biodízel-gyártás melléktermékei is környezettudatos módon kerüljenek felhasználásra. Az évi mintegy 22 000 tonna glicerint partnereiknek adják át további hasznosításra, a mintegy 18.000 tonna szappanos vizet pedig teljes egészében biogáz-termelésre hasznosítják.

Rossi Biofuel

A Rossi Biofuel Zrt. gyára által előállított 150 000 tonna biodízel komponenst a MOL-csoport magyarországi, szlovákiai és olaszországi finomítóiban keverik be a fosszilis gázolajba. Ezzel a társaság biztosítja, hogy a dízel üzemanyagai megfelelnek az Európai Unió – országonként változó – biokomponens-tartalomra vonatkozó előírásainak. Magyarországon a MOL által a hagyományos üzemanyagba közel 5% arányban bekevert biodízel komponensek egyötöde már ma is a környezetet kímélően újrahasznosított sütőolajból készül, amivel a lehető legfenntarthatóbb módon csökkenthetjük az üvegházgáz-kibocsátást.

Rácz László, a MOL megújuló üzemanyagokért felelős igazgatója a greenfonak elmondta, hogy a második generációs bioüzemanyag kutatása terén már levédett technológiájuk van, és ezt most tesztelik immár nem laboratóriumi körülmények között. Az EU szabványok szerint jelenleg a benzin és diesel üzemanyagok 5 %-ának  megújuló forrásokból kell származnia. 2020-ra ezt az arányt fel kell vinni 10 %-ra. Ezt már nem lehet az élelmiszernövényekből előállított ún. elsőgenerációs bioüzemanyagokkal elérni, ezért az igazgató szerint 10 éven belül ezt a mennyiséget algákkal szeretnék megtermeltetni - természetesen a használt sütőolaj feldolgozás mellett.

olaj-gyűjtőflakon

Bár a biodízelüzem már több mint három éve működik, az alapanyagot eddig főleg importból és közkonyhákról szerezték be. A MOL kezdeményezésének köszönhetően azonban már a lakossági felhasználók is leadhatják a használt étolajat a kijelölt benzinkutaknál. A kampány első kilenc hetében 9,3 tonna sütőolajat gyűjtöttek így össze. Ősszel a jelenlegi 100 átvevőhelyet 150-re bővítik.

Forrás: greenfo.hu